Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama

5 #5 Úhoři v rosolu

Úhoři v rosolu
#5 Úhoři v rosoluFoto: Shutterstock

Jellied eels (v překladu úhoři v rosolu) jsou tradiční britské jídlo pocházející z východního Londýna, kde se objevilo už na konci 18. století. Jde o pokrm dělnické třídy, který byl oblíbený zejména mezi návštěvníky tržišť a pouličních stánků.

Základ tvoří úhoř říční, který je nakrájen na kusy a vařen ve slané vodě s přídavkem octa a někdy i koření, jako je bobkový list nebo pepř. Při vaření se z ryby uvolní přírodní želatina, která během chladnutí vytvoří typický rosol. Výsledkem je pokrm, ve kterém kousky úhoře ztuhnou v průhledné, chvějivé želatině.

Chuť je mírně rybí, lehce kyselá (díky octu) a textura bývá pro neznalé konzumenty překvapivá – měkké maso obklopené studeným rosolem. Tradičně se jellied eels podávají za studena, často s bílým chlebem, octem z chilli papriček nebo jako součást kombinace s dalším ikonickým londýnským jídlem: pie and mash (masový koláč s bramborovou kaší).

Přestože dnes nejde o běžnou součást moderní britské kuchyně, jellied eels zůstávají důležitou součástí londýnského kulinářského dědictví.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama