Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

3 #3 Thorramatur

Thorramatur
#3 ThorramaturFoto: The blanz

Thorramatur je tradiční islandský pokrm, nebo spíše slavnostní bufet, který se podává během zimního měsíce Þorri, obvykle od poloviny ledna do poloviny února. Tento výběr jídel vychází z historických metod konzervace masa a ryb, které se používaly na Islandu před příchodem moderních technologií.

Na stolech se tak objevují pokrmy jako fermentovaný žralok (hákarl), naložené skopové maso (súrsaðir hrútspungar – naložené beraní varlata), ovčí hlava (svið), krevní klobásy, ovčí játra, slisované ryby a další speciality. Všechno je většinou nakrájeno na kousky velikosti sousta a servírováno s tmavým islandským chlebem (rúgbrauð) a máslem.

Þorramatur je považován za oslavu islandské identity a tradic, přestože mnoho z těchto pokrmů bývá pro cizince chuťově velmi náročných. Islanďané je ale často konzumují s hrdostí – a tradičně je zapíjejí štamprlí silného brennivínu, islandské pálenky přezdívané „černá smrt.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama