Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

17 #17 Oil down

Oil down
#17 Oil downFoto: Shutterstock

Oil down je národní jídlo Grenady, karibského ostrovního státu, a zároveň oblíbená pochoutka i na jiných ostrovech jako Trinidad a Tobago či Svatý Vincent. Je to sytý, rustikální eintopf, který se vaří v jednom hrnci a odráží bohaté kreolské a africké kořeny karibské kuchyně.

Název oil down odkazuje na to, jak se kokosové mléko při pomalém dušení zredukuje na olej, který zůstane na dně hrnce, tedy olej dole. Pokrm se připravuje v jednom hrnci a vaří se dlouho, až se tekutina téměř zcela vstřebá do ostatních ingrediencí.

Jde o společenské jídlo, často připravované při rodinných setkáních nebo komunitních akcích, kde se servíruje přímo z velkého hrnce. Oil down je hřejivý, výživný a plný chutí – ideální comfort food Karibiku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama