Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

18 #18 Chlebová polévka

Chlebová polévka
#18 Chlebová polévkaFoto: Shutterstock

Chlebová polévka je tradiční staročeský pokrm, který se zrodil z prosté potřeby zužitkovat starší pečivo – konkrétně chleba. Její základ tvoří chléb, vývar nebo voda, česnek, majoránka, sádlo a vejce, a často se do ní přidávaly i další suroviny podle toho, co bylo doma po ruce. Patří mezi tzv. „jídlové poklady chudých a v minulosti se podávala zejména na venkově jako rychlé, výživné a levné jídlo.

Typická chlebovka je hustá, voňavá a sytá. Chléb se buď rozmočí, nebo opeče na sádle či másle, zalije se vodou či vývarem, přidá se česnek, kmín, majoránka a často i vejce – rozklepnuté rovnou do polévky nebo rozšlehané a vmíchané. Někdy se zjemňuje smetanou. Výsledná chuť je zemitá, lehce nakyslá díky chlebu, voňavá po česneku a bylinkách.

I když dnes už nepatří k nejčastěji vařeným polévkám, mnozí na ni vzpomínají s nostalgií jako na jídlo dětství nebo kuchyni svých babiček. Je důkazem, že i z obyčejných surovin může vzniknout chutný a poctivý pokrm.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama