Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama

8 #8 Blodplättar

Blodplättar
#8 BlodplättarFoto: Shutterstock

Blodplättar jsou tradiční severské palačinky, které se připravují z živočišné krve – nejčastěji prasečí nebo sobí – smíchané s moukou, mlékem, vejci a kořením. Vypadají podobně jako klasické palačinky, ale mají tmavě hnědou až černou barvu a specifickou, lehce kovovou chuť danou obsahem krve.

Blodplättar se často podávají se sladkou brusinkovou omáčkou, smaženou cibulkou nebo slaninou, což jejich chuť vyvažuje. Tento pokrm je známý především ve Švédsku a Finsku, kde má dlouhou historii jako výživné a levné jídlo, zejména v chladnějších oblastech. I když pro mnoho cizinců může být představa konzumace krvavých palačinek poněkud extrémní, v severské kuchyni jde o ceněnou a stále připravovanou specialitu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama