Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

1 #1 Svið

Svið
#1 SviðFoto: Shutterstock

Svið je tradiční islandský pokrm, který se připravuje z vařené a následně opečené ovčí hlavy. Hlava se nejprve rozpůlí, odstraní se mozek, spálí se zbytky srsti a poté se vaří do měkka. Někdy se ještě krátce opeče na otevřeném ohni, aby získala křupavější povrch. Pokrm se podává nejčastěji s přílohou v podobě šťouchaného tuřínu, bramborové kaše nebo rebarborového želé.

Ačkoliv může působit neobvykle, Svið má v islandské kuchyni dlouhou tradici jako způsob zužitkování všech částí zvířete a je součástí slavností Þorrablót, které oslavují staroseverské dědictví. Konzumace tohoto jídla je pro mnoho Islanďanů spojena s kulturní hrdostí, pro zahraniční turisty však často představuje výzvu pro žaludek i odvahu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama