Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama
Reklama

11 #11 Ambuyat

Ambuyat
#11 AmbuyatFoto: Shutterstock

Ambuyat je tradiční pokrm z Bruneje a některých částí Malajsie, především ze státu Sabah a Sarawak na Borneu. Připravuje se z sagu – škrobového prášku získaného z vnitřní části kmene sagovníku. Smícháním s vroucí vodou vznikne lepivá, bezbarvá hmota podobná lepidlu nebo hustému gelu. Samotný ambuyat má neutrální chuť, a proto se vždy podává s výraznými omáčkami, typicky kyselými, pikantními nebo rybími, například z tamarindu či ančoviček.

Jí se speciálními vidličkami z bambusu, nazývanými chandas, které se používají k namotávání hmoty do klubíčka, jež se pak namáčí do omáčky. Konzistence i způsob konzumace dělají z ambuyatu unikátní gastronomický zážitek. V místní kultuře jde nejen o jídlo, ale také o sdílený rituál a symbol národní identity Brunejců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama