Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

2 #2 Blodpalt

Blodpalt
#2 BlodpaltFoto: Richard Renberg / Tasteatlas.com

Blodpalt je tradiční severský pokrm pocházející zejména ze severního Švédska a finského Laponska. Jedná se o hutné knedlíčky, které se připravují z žitné nebo ječné mouky smíchané s krví – tradičně sobí, ale dnes často i z vepřové nebo hovězí. Výsledná směs se zpracuje do tvaru koulí a vaří se ve vodě nebo vývaru, dokud neztuhne.

Blodpalt bývá vydatné, syté jídlo, které se dříve připravovalo hlavně v zimních měsících jako zdroj energie. Podává se obvykle s máslem nebo slaninou, někdy i se šípkovým džemem pro kontrast chutí. Ačkoli může být pro někoho chuťově náročný kvůli výrazné železité chuti krve, ve Skandinávii má své pevné místo jako součást kulinářské tradice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama