Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

15 #15 Nervetti

Nervetti
#15 NervettiFoto: Shutterstock

Nervetti je tradiční italské předkrmové jídlo pocházející zejména z oblasti Lombardie. V překladu znamená „malé nervy, ale ve skutečnosti se jedná o vařené a následně ztuhlé hovězí chrupavky – nejčastěji z nohou (kolen nebo šlach). Po uvaření do měkka se maso nakrájí na drobné kousky, nechá se vychladit a ztuhnout v aspiku (želatině), který vzniká z vývaru, jenž je bohatý na kolagen.

Nervetti se běžně podávají za studena, často jako součást antipasti (předkrmů), obvykle s cibulí, octem, olivovým olejem, čerstvou petrželí a někdy i s fazolemi nebo feferonkou. Konzistence je želatinová a lehce křupavá, chuť výrazně masová a osvěžující díky přidaným ingrediencím.

Jídlo má dlouhou tradici mezi pracujícími třídami – bylo levné, výživné a vydatné. Dnes se s nervetti setkáte hlavně v klasických lombardských trattoriích a na milánských tržištích jako nostalgickou lahůdkou s autentickým italským charakterem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama