Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama

4 #4 Chapalele

Chapalele
#4 ChapaleleFoto: Shutterstock

Chapalele je tradiční chilský pokrm, který pochází z oblasti souostroví Chiloé – regionu proslulého svou jedinečnou gastronomií kombinující domorodé a španělské vlivy. Jedná se o jednoduché, syté bramborové knedlíky, které se připravují ze směsi vařených a nastrouhaných brambor a mouky. Výsledné těsto se zpracuje do podoby placiček nebo bochánků a poté se vaří, peče nebo smaží.

Chapalele se často podává jako příloha k masitým pokrmům nebo se stává součástí slavnostního jídla zvaného curanto – tradiční hostiny připravované v zemi na rozpálených kamenech, kde se vrství maso, mořské plody, zelenina a různé druhy knedlíků včetně chapalele.

Chuťově je chapalele jemné, bramborové s lehce sladkým nebo slaným podtónem – podle toho, zda se připravuje ve sladké nebo slané verzi. Občas se do těsta přidává škvarky, cibulka nebo dokonce ovoce, čímž vzniká různorodé chuťové spektrum. Pro Chilany je chapalele pokrmem domova a tradice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama