Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Turisté vybrali nejhorší jídla světa. Jsou mezi nimi i tři tradiční české speciality

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

20 #20 Karlovarský suchar

Karlovarský suchar
#20 Karlovarský sucharFoto: Shutterstock

Karlovarský suchar je tradiční český křehký pečivový výrobek pocházející z lázeňského města Karlovy Vary. Na první pohled připomíná toustový chléb, ale jeho struktura je lehčí, sušší a křupavější – jde totiž o dvakrát pečený výrobek, který se po prvním upečení ještě krájí na plátky a následně suší (podobně jako italské biscotti).

Tajemstvím jeho jedinečnosti je použití vřídelní minerální vody z Karlových Varů, která mu propůjčuje specifickou chuť i zdravotní benefity. Těsto obvykle obsahuje mouku, droždí, mléko nebo smetanu, vejce a sůl, a právě díky sušení má suchar dlouhou trvanlivost.

Karlovarský suchar se tradičně podává v lázeňských zařízeních jako součást dietního jídelníčku, často ke snídaňové kávě, čaji nebo vývaru. Má neutrální chuť, proto může sloužit jako základ pro sladké i slané pomazánky.

Zatímco pro některé může být jeho chuť a struktura příliš fádní nebo suchá, pro jiné je symbolem zdravého a střídmého stravování. I přesto, že neoslní každého, zůstává součástí kulinářské tradice Karlových Varů i celé České republiky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama