Rizoto z červené řepy, pinie, pecorino romano, ovoce
Ingredience
- 100 g rýže arborio
- 100 ml bílého vína
- 10 ml aceto bianco
- 15 g bílé cibulky (šalotky)
- 30 g olivového oleje
- 50 g parmazánu
- 30 g másla
- 250 ml zeleninového vývaru
- 100 g uvařené červené řepy
- 50 ml zeleninového vývaru
- 50 g jablek
- jablečný ocet + badyán + hřebíček
- med
- pinie na ozdobu
Postup
- Pokrájená jablka nakrájíme na kousky a naložíme do octa s kořením, necháme marinovat 2 hodiny, pak scedíme.
- Řepu uvaříme nebo upečeme, oloupeme a rozmixujeme s 50 ml zeleninového vývaru na kaši. Bylinky nemusíme přidávat, tepelnou úpravou ve slupce získá řepa příjemnou chuť.
- Mixujeme až do úplného zlikvidování všech kousků, kaše musí být dokonale hladká.
- Cibulku nakrájíme na velmi jemno, svaříme ve víně. Orestujeme nasucho rýži, aby se rozpálila, přidáme olej, rozehřejeme, přidáme svařenou cibulku s vínem, necháme víno odpařit, pak přidáváme postupně vývar, dokud nebude rýže měkká.
- Kaši z řepy vmícháme k rýži, postavíme opět na plotýnku a postupně necháme odpařit všechnu přebytečnou tekutinu.
- Do rizota vmícháme parmazán, který vytvoří krásnou krémovitou strukturu. Dále přidáme máslo a dochutíme octem.
- Scezená jablka dáme na pánev, zakápneme medem a zarestujeme. Připravené rizoto jimi posypeme spolu s parmazánem a piniemi.
Zdroj: www.zdravestravovani.cz