reklama

Nápadité a rychlé večeře: Dýně, řepa a luštěniny, které zasytí

Podzimní lasagne s dýní

Ingredience

  • 500 g lasagní
  • 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • extra panenský olivový olej
  • několik snítek rozmarýnu
  • 50 g nastrouhaného sýru (např. Gran Moravia)
  • sůl, pepř

Bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dcl mléka
  • 50 g strouhaného sýru Gran Moravia
  • muškátový oříšek

Postup

  1. Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno.
  2. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
  3. Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
  4. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr (např. Gran Moravia).
  5. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama