Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Tradiční česká jídla v ohrožení. Prospívá červené maso zdraví, nebo ne?

Reklama

5 Demence a duševní zdraví

Muž jí maso
Demence a duševní zdravíFoto: Shutterstock

Nedávná dlouhodobá studie provedená v USA zjistila, že konzumace více než 190 g zpracovaného masa (např. uzenin) týdně může být spojena s o 14 % vyšším rizikem vzniku demence. Naopak, konzumace nezpracovaného červeného masa neprokázala žádný významný vliv na toto riziko. Studie také naznačila, že nahrazení zpracovaného masa jinými kvalitními zdroji bílkovin, jako jsou luštěniny, ořechy, ryby nebo drůbež, může vést k nižší pravděpodobnosti rozvoje neurodegenerativních onemocnění a tím přispět k lepšímu duševnímu zdraví.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama