Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Tradiční česká jídla v ohrožení. Prospívá červené maso zdraví, nebo ne?

3 Rakovina

Uzeniny, párky,  grilování
RakovinaFoto: Thinkstock

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikovala červené maso jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“ (skupina 2A) a zpracované maso jako „karcinogenní pro člověka“ (skupina 1). 

To znamená, že dlouhodobá konzumace zpracovaných mas, jako je slanina, klobásy nebo uzeniny, může zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva. Tento vztah je pravděpodobně způsoben chemickými látkami, jako jsou nitráty a nitrosaminy, které se tvoří při procesu zpracování masa (IARC, 2015).

V roce 2017 Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že pravidelná konzumace červeného a především zpracovaného masa může mírně zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Je však třeba mít na paměti, že většina výzkumů se zakládá na observačních studiích, jejichž metodologie a kritéria se mohou lišit. Proto není možné jednoznačně potvrdit přímou příčinnou souvislost mezi konzumací masa a vznikem rakoviny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama