Reklama
Reklama

Zchlaďte se! Tyto zdravé potraviny ochladí tělo a osvěží mysl

Guláš se šesti nebo smažený řízek s kaší? V parných dnech na ně jen málokdo dostane chuť. Letní jídelníček si žádá odlehčení – nejen kvůli trávení, ale i kvůli teplotní pohodě. Víte, že některé potraviny dokážou naše tělo skutečně ochladit – ať už reálně, nebo alespoň pocitově?

Vodní meloun
Vodní melounFoto: Shutterstock
Vodní meloun
Vodní melounFoto: Shutterstock
Daniela Straková
Daniela Straková

Naše tělo si přirozeně udržuje stálou vnitřní teplotu. Tu ale může ovlivnit to, co jíme. Dá se říct, že jídlo funguje jako takový soukromý termostat. Při trávení vydáváme energii – tzv. termický efekt jídla. Bílkoviny ho zvyšují, zatímco potraviny s vysokým obsahem vody a nízkou energetickou hodnotou tělo tolik nezatíží. Kromě toho některé látky – jako mentol – aktivují chladové receptory a navozují tak osvěžující pocit. Které potraviny se v létě vyplatí zařadit?

Podívejte se do galerie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama