Reklama
Reklama

Zakázané potraviny neexistují, říká nutriční terapeut z Extrémních proměn Šindelář

Nutriční terapeut Miloslav Šindelář se do širšího povědomí dostal díky pořadu Extrémní proměny, kde účastníkům pomáhá nastavit jídelníček a vykročit ke zdravějšímu životnímu stylu. Jaké rady má pro ty, kteří chtějí zhubnout, a jaké zásady sám vyznává? Dozvíte se v exkluzivním rozhovoru.

Nutriční terapeut Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut Miloslav ŠindelářFoto: Archiv Miloslava Šindeláře
Nutriční terapeut Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut Miloslav ŠindelářFoto: Archiv Miloslava Šindeláře
Daniela Straková
Daniela Straková

Sympatického nutričního terapeuta a kouče Miloslava Šindeláře poznává čím dál víc lidí díky pořadu Extrémní proměny, kde pomáhá lidem s nadváhou najít cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. V rozhovoru jsme se zaměřili na téma, se kterým se v poslední době setkává čím dál častěji: vliv obezity na plodnost a jak s tím může pomoci úprava jídelníčku.

Reklama

Česko je také národ pivařů a v tom alkoholu jsou velké kalorie. Také v poslední zatím odvysílané Extrémní proměně s Karolínou Venturovou se tento problém řešil. Co si možná lidé neuvědomují, když konzumují alkohol?

Neuvědomují si právě to, že to je velmi bohatý zdroj energie. Obsahuje víc energie než bílkoviny nebo sacharidy. Spousta lidí, když se snaží zhubnout, drží dietu přes týden. Ale přijde pátek, sobota, kdy tam je nějaká konzumace alkoholu a oni tak opravdu přijmou velké množství energie. Nejenom z toho samotného alkoholu, ale ještě právě třeba v formě dalších sacharidů, které jsou v pivu, ve víně nebo v nějakých míchaných nápojích. To všechno je může vyhodit z toho kalorického deficitu a ten alkohol může být příčinou, proč nehubnou.

Navíc je alkohol často spojený i s přejídáním. Máme vyšší chuť k jídlu, pokud konzumujeme alkohol a tak máme tyhle dvě činnosti spojené.

Reklama

Na vzestupu je také nebezpečný trend: mnoho mladých žen začalo kalorie z alkoholu nahrazovat tím, že prostě nejedí. Všímáte si toho taky?

Ano, to je velmi nebezpečné! Kalorie z alkoholu jsou jen prázdné kalorie. Alkohol nám nedává žádné nutriční výhody a jde o toxickou látku pro člověka v jakémkoliv množství. Takže je to velmi nebezpečné a může tam docházet k vyššímu riziku některých nutričních deficitů. V neposlední řadě má alkohol negativní vliv na metabolismus a může zpomalovat hubnutí.

Jaká živina jim často chybí? Jsou to třeba bílkoviny, kterých je teď nespočet, a jak vůbec vnímáte trend bílkovinných doplňků?

Samozřejmě proteinové potraviny jsou nyní velký trend. Bílkoviny jsou ale obecně skvělé, mají spoustu pozitiv v našem jídelníčku. Mimo jiné se právě hodí do diety, protože nám chrání svalovou hmotu a zajišťují ten pocit sytosti. Na druhou stranu, když se podíváme do regálů supermarketů, tak často i běžné potraviny, které nejsou označeny slovem protein, obsahují stejně těch bílkovin jako ty „proteinové“ potraviny. Když nám jde o hubnutí a o zdravý životní styl, k tomu třeba ještě cvičíme silový trénink, tak bychom bílkoviny do jídelníčku měli přidat. A já se s tím setkávám hlavně u žen, že přijímají bílkovin velmi málo. Potom, když uděláme co jen jedinou dietní intervenci, kdy přidáme bílkoviny do jejich jídelníčku, tak ony přirozeně začnou hubnout, protože je to zasytí a přestanou konzumovat tolik kalorií.

A co třeba u veganských diet? Tam možná bílkoviny chybějí a musí se nahrazovat něčím jiným.

Je to těžší. Veganská dieta není plnohodnotná, takže tam musíte doplňovat některé nutrienty, jako jsou právě třeba bílkoviny, vitamin B12, ten je často deficitní, dál zinek, vápník, železo, což může být problém. Ale zase s nějakou mírou suplementace je možné a udržitelné být zdravý i na veganské stravě. Ale z mého názoru, z mého pohledu, není to vhodné pro všechny věkové skupiny obyvatel a zvláště ne pro specifické skupiny obyvatel, jako jsou třeba těhotné ženy, malé děti, starší lidé, senioři. Tam bych to opravdu nedoporučil.

Jaké motto jako nutriční terapeut preferujete?

Já preferuji přístup 80/20. To znamená, že 80 % našeho jídelníčku by mělo být složeno z co nejméně průmyslově zpracovaných potravin – kvalitních potravin, bohatých na vlákninu, na bílkoviny. A potom těch 20 %, tam si můžeme dopřát. To znamená, že nemá smysl se nějak přehnaně omezovat. Když jsme jednou za čas na nějaké oslavě, dort si tam klidně můžeme dát, ale jak jsem řekl, záleží na množství a na udržitelnosti.

Zdroje: Osobní rozhovor s nutričním terapeutem Miloslavem Šindelářem (červen 2025).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama