

Nutriční terapeut Miloslav Šindelář se do širšího povědomí dostal díky pořadu Extrémní proměny, kde účastníkům pomáhá nastavit jídelníček a vykročit ke zdravějšímu životnímu stylu. Jaké rady má pro ty, kteří chtějí zhubnout, a jaké zásady sám vyznává? Dozvíte se v exkluzivním rozhovoru.
Sympatického nutričního terapeuta a kouče Miloslava Šindeláře poznává čím dál víc lidí díky pořadu Extrémní proměny, kde pomáhá lidem s nadváhou najít cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. V rozhovoru jsme se zaměřili na téma, se kterým se v poslední době setkává čím dál častěji: vliv obezity na plodnost a jak s tím může pomoci úprava jídelníčku.
Potkáváme se na meetingu ohledně neplodnosti a těhotenství. Máte také zkušenosti s tím, že vás vyhledávají ženy s touto motivací?
Ano, klientky často přicházejí s touto motivací. A je to velmi silná motivace. Právě obezita tím, že to je chronické onemocnění, narušuje spoustu procesů – mimo jiné i plodnost. Spousta žen, když redukuje tělesní hmotnost – a nemusí to být závratné množství, stačí už jen 10 % hmotnosti – tím razantně zvýší svoje šance na otěhotnění.
Jaké nejčastější chyby v jídelníčku lidé dělají?
Těch chyb je strašná spousta. Není tam jeden jediný ukazatel nebo faktor, který by měly ty ženy nebo obecně lidé s obezitou společný. Ale společný je nadbytek energie. Prostě přijímají moc kalorií.
U někoho to může být psychické, že zajídá stres jídlem, a u někoho to může být vlastně nějaká obranná reakce: necítí se ve svém těle dobře, je zavřený doma, nudí se a přejídá se. Je tam ale spoustu dalších okolností a faktorů, proto je vhodné snažit se vždycky u toho konkrétního člověka přijít na tu přesnou příčinu.
Česko je také národ pivařů a v tom alkoholu jsou velké kalorie. Také v poslední zatím odvysílané Extrémní proměně s Karolínou Venturovou se tento problém řešil. Co si možná lidé neuvědomují, když konzumují alkohol?
Neuvědomují si právě to, že to je velmi bohatý zdroj energie. Obsahuje víc energie než bílkoviny nebo sacharidy. Spousta lidí, když se snaží zhubnout, drží dietu přes týden. Ale přijde pátek, sobota, kdy tam je nějaká konzumace alkoholu a oni tak opravdu přijmou velké množství energie. Nejenom z toho samotného alkoholu, ale ještě právě třeba v formě dalších sacharidů, které jsou v pivu, ve víně nebo v nějakých míchaných nápojích. To všechno je může vyhodit z toho kalorického deficitu a ten alkohol může být příčinou, proč nehubnou.
Navíc je alkohol často spojený i s přejídáním. Máme vyšší chuť k jídlu, pokud konzumujeme alkohol – a tak máme tyhle dvě činnosti spojené.
Na vzestupu je také nebezpečný trend: mnoho mladých žen začalo kalorie z alkoholu nahrazovat tím, že prostě nejedí. Všímáte si toho taky?
Ano, to je velmi nebezpečné! Kalorie z alkoholu jsou jen prázdné kalorie. Alkohol nám nedává žádné nutriční výhody a jde o toxickou látku pro člověka v jakémkoliv množství. Takže je to velmi nebezpečné a může tam docházet k vyššímu riziku některých nutričních deficitů. V neposlední řadě má alkohol negativní vliv na metabolismus a může zpomalovat hubnutí.
Co byste poradil ženám, které mají problémy s nadváhou, a tudíž i s otěhotněním? Jak by mohly upravit svůj životní styl a hlavně jídelníček?
Aby to zkusily nejdříve samy: aby změnily svůj jídelníček, což je úplně primární, aby si nastavily kalorický deficit – a to je vlastně základní podmínka pro hubnutí. A samozřejmě přidaly pohyb, dobře spaly, zaměřily se zkrátka na všechna opatření zdravého životního stylu. Když to potom nejde, po dobu tří, šesti měsíců, tak samozřejmě by měly vyhledat pomoc odborníka, který by jim měl pomoci zhubnout kontrolovaně.
Jaká živina jim často chybí? Jsou to třeba bílkoviny, kterých je teď nespočet, a jak vůbec vnímáte trend bílkovinných doplňků?
Samozřejmě proteinové potraviny jsou nyní velký trend. Bílkoviny jsou ale obecně skvělé, mají spoustu pozitiv v našem jídelníčku. Mimo jiné se právě hodí do diety, protože nám chrání svalovou hmotu a zajišťují ten pocit sytosti. Na druhou stranu, když se podíváme do regálů supermarketů, tak často i běžné potraviny, které nejsou označeny slovem protein, obsahují stejně těch bílkovin jako ty „proteinové“ potraviny. Když nám jde o hubnutí a o zdravý životní styl, k tomu třeba ještě cvičíme silový trénink, tak bychom bílkoviny do jídelníčku měli přidat. A já se s tím setkávám hlavně u žen, že přijímají bílkovin velmi málo. Potom, když uděláme co jen jedinou dietní intervenci, kdy přidáme bílkoviny do jejich jídelníčku, tak ony přirozeně začnou hubnout, protože je to zasytí a přestanou konzumovat tolik kalorií.
A co třeba u veganských diet? Tam možná bílkoviny chybějí a musí se nahrazovat něčím jiným.
Je to těžší. Veganská dieta není plnohodnotná, takže tam musíte doplňovat některé nutrienty, jako jsou právě třeba bílkoviny, vitamin B12, ten je často deficitní, dál zinek, vápník, železo, což může být problém. Ale zase s nějakou mírou suplementace je možné a udržitelné být zdravý i na veganské stravě. Ale z mého názoru, z mého pohledu, není to vhodné pro všechny věkové skupiny obyvatel a zvláště ne pro specifické skupiny obyvatel, jako jsou třeba těhotné ženy, malé děti, starší lidé, senioři. Tam bych to opravdu nedoporučil.
Co na základě vašeho pozorování spíš přispívá k obezitě – fast food, nebo klasická česká strava?
Záleží, jak u koho. Neexistuje žádná zakázaná potravina, ale vše je o frekvenci konzumace a o množství. Takže když si jednou za čas dáme ten fast food, nic se nám nestane, ale neměl by být pravidelně každý den.
Jaké motto jako nutriční terapeut preferujete?
Já preferuji přístup 80/20. To znamená, že 80 % našeho jídelníčku by mělo být složeno z co nejméně průmyslově zpracovaných potravin – kvalitních potravin, bohatých na vlákninu, na bílkoviny. A potom těch 20 %, tam si můžeme dopřát. To znamená, že nemá smysl se nějak přehnaně omezovat. Když jsme jednou za čas na nějaké oslavě, dort si tam klidně můžeme dát, ale jak jsem řekl, záleží na množství a na udržitelnosti.
Zdroje: Osobní rozhovor s nutričním terapeutem Miloslavem Šindelářem (červen 2025).