Podle předního českého obezitologa Zlatka Marinova jsou české „hladové saláty“ k večeři naprostý nesmysl. Proč? Typický český salát – voda, ocet, sůl, okurka a rajče – tělu nic nedá. „Nemá dostatek energie ani kvalitních tuků. Lepší je si večer dát třeba chleba s máslem než misku zeleniny,“ vysvětluje Marinov. Podle něj je dokonce z pohledu metabolismu vhodnější večer kachna než zelenina s octem. Marinov se odvolává na středomořský styl stravování, kde se tuky přijímají především večer. Tělo je totiž ve spánku schopné tuky efektivně zpracovávat – pokud má z čeho. Pokud ale jdete spát hladoví, tělo sáhne do zásob, ráno si ztrátu vyhodnotí jako „ohrožení přežití“ a přes den ji chce přehnaně doplnit – až o 20 % více. Právě to může paradoxně vést k přibírání.















