Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Závislosti na cukru dejte sbohem! Co udělat, aby už sladké nevládlo vašemu životu?

Reklama
Reklama

8 Jak si vybrat zdravější sladkosti?

Mladá žena po sportu u snídaně
Jak si vybrat zdravější sladkosti?Foto: Shutterstock

Pokud si chcete pochutnat na sladkostech, ale zároveň si hlídat jejich kvalitu, zaměřte se na etikety.

  • Sledujte složení: Hledejte potraviny s minimem přidaného cukru, slazené přírodními surovinami, jako je ovoce, datlová pasta, čekankový sirup nebo med.
  • Obsah vlákniny: Dospělý člověk by měl přijmout přibližně 30 g vlákniny denně, ale většina lidí konzumuje pouze 10–15 g. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a pomáhá udržovat stabilní hladinu energie.
  • Kvalita surovin: Například sladké tyčinky s klíčenými ovesnými vločkami a datlovou pastou nejen zasytí, ale také doplní tělu živiny.

Mgr. Petra Kuřátková, známá jako Nutrimamma, dodává:

„Přidáním ořechového krému do smoothie, zamícháním do tvarohu, ovesné kaše či do salátu můžeme obohatit jídlo nejen o vlákninu, ale i zdravé tuky a vitaminy. Důležité je však číst etiketu se složením ořechového krému.“

Pozor ale na skryté přísady! Některé ořechové krémy mohou obsahovat palmový tuk nebo přidané cukry, což snižuje jejich nutriční hodnotu. Nejlepší volbou jsou 100% ořechové krémy, například arašídový nebo lískooříškový krém.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama