Reklama
Reklama

Kopřiva: Žahavý poklad pro krásu, zdraví i kuchyni

Kopřiva není jen obyčejný plevel, který pálí při dotyku. Naopak – jde o výjimečnou bylinu s řadou léčivých účinků, kterou můžete sbírat od jara až do podzimu. Víte, kdy má největší sílu? Poradíme vám, jak ji správně usušit, aby neztratila cenné látky, a jak ji využít v kuchyni, domácí lékárně i při péči o pleť a vlasy.

Kopřiva
KopřivaFoto: Shutterstock
Kopřiva
KopřivaFoto: Shutterstock
Ema Malá

Na první pohled jen pichlavý plevel, který vás při procházce v přírodě spolehlivě popálí. Ale nenechte se zmást – kopřiva dvoudomá je jednou z nejcennějších bylin, které u nás rostou. Obsahuje železo, vápník, hořčík, vitamíny C, K i skupiny B, a navíc působí protizánětlivě, močopudně i detoxikačně.

Nejlepší čas pro sběr je duben až červen, kdy jsou lístky mladé a plné síly. Ideální je sbírat kopřivy za suchého počasí mimo silnice a průmyslové oblasti. Rukavice doporučujeme – ale i žahnutí má své účinky, podporuje totiž prokrvení.

Reklama

A jak kopřivu využít? Možností je překvapivě mnoho – v kuchyni, kosmetice i domácí lékárničce. Podívej se do galerie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama