Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Přesolená polévka? Starý chleba? Tyhle tipy vás vytáhnou z každé šlamastyky

Reklama
Reklama

7 Jak vyčistit připáleniny? S těmito triky to zvládnete bez drhnutí a nervů

Spálený hrnec
Jak vyčistit připáleniny? S těmito triky to zvládnete bez drhnutí a nervůFoto: Shutterstock

Připálený hrnec, pekáč po zapečených lasagních nebo dno pánve, kde zůstalo něco víc, než jen chuť – to známe všichni. Ale než sáhnete po drátěnce nebo agresivní chemii, zkuste osvědčené triky, které šetří nádobí i vaše ruce.

Jedním z nejúčinnějších pomocníků je jedlá soda. Stačí ji nasypat na dno připáleného hrnce (asi 2–3 lžíce), zalít vodou a krátce povařit. Nechte směs vychladnout a poté nečistoty setřete houbičkou – většina připálenin půjde dolů doslova sama. Pro ještě silnější účinek můžete přidat trochu octa – reakce se sodou vytvoří šumivý efekt, který uvolní i odolné skvrny.

Pokud dáváte přednost přírodní vůni, zkuste citron. Vymačkejte šťávu do hrnce, přidejte trochu vody a směs přiveďte k varu, nebo nechte pár hodin odmočit. Kyselina citronová skvěle odstraňuje mastnotu i zbytky připáleného jídla, navíc nádobí osvěží.

Další jednoduchý trik je sůl a horká voda. Hrubá sůl působí jako jemné abrazivum – nasypte ji na postižené místo, zalijte horkou vodou a nechte působit. Po několika hodinách setřete měkkou stranou houbičky.

A pokud máte po ruce černý čaj nebo silnou kávu, vězte, že i ty pomohou – taniny a kyseliny v nich obsažené rozkládají připálené vrstvy, především na smaltovaném a keramickém povrchu.

Naopak se vyhněte ostrým drátěnkám nebo chemickým prostředkům s obsahem chlóru, které mohou poničit povrch nádobí – zejména pokud je teflonové, nerezové nebo smaltované.

Takže příště, když se vám něco připálí, žádná panika. Stačí chytře sáhnout po citrónu, sodě nebo soli – a kuchyň může zůstat nejen voňavá, ale i bez poškrábaných hrnců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama