Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Přesolená polévka? Starý chleba? Tyhle tipy vás vytáhnou z každé šlamastyky

Reklama

5 Starý chléb je v kuchyni spíš příležitost než problém

Chleba
Starý chléb je v kuchyni spíš příležitost než problémFoto: Shutterstock

Možná je trochu tvrdší. Možná už nevoní tak čerstvě. Ale starý chléb má pořád co nabídnout – a rozhodně nezaslouží cestu do odpadkového koše. Naopak! Právě v takovém chlebu se skrývá zlatý potenciál pro desítky chutných, voňavých a praktických receptů. Stačí jen vědět, co s ním.

Jednou z nejklasičtějších variant jsou domácí krutony – stačí chléb nakrájet na kostičky, pokapat olivovým olejem, přidat oblíbené koření nebo bylinky a dát na pár minut zapéct do trouby. Skvěle dochutí polévku nebo salát a vydrží několik dní.

Pokud máte chuť na něco sladkého, zkuste žemlovku po babičce – z tvrdších krajíců se skvěle skládá základ, který nasákne jablky, tvarohem, skořicí i mlékem. Výsledek? Vůně dětství a dokonalá recyklace v jednom.

Starý chléb se hodí i do karbanátků a sekané – místo strouhanky ho jen nastrouhejte nebo namočte v mléce, díky tomu bude maso šťavnatější a hutnější. Skvělým trikem je také rozmixovat chleba na domácí strouhanku, kterou můžete mít vždy po ruce – bez zbytečných přísad, s plnou chutí.

A pokud toužíte po skutečně jednoduchém záchranném receptu, zkuste chlebové placky nebo toasty – lehce navlhčený starší chléb stačí opéct nasucho na pánvi nebo v toastovači a dochutit česnekem, sýrem či bylinkovým máslem. Na snídani i večeři jako dělané.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama