Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Přesolená polévka? Starý chleba? Tyhle tipy vás vytáhnou z každé šlamastyky

Reklama

4 Přesolená polévka? Nezoufejte, existuje hned několik chytrých způsobů, jak ji zachránit

Smetanová polévka
Přesolená polévka? Nezoufejte, existuje hned několik chytrých způsobů, jak ji zachránitFoto: Shutterstock

Stačí chvilka nepozornosti, jedno špatné šáhnutí po slánce – a polévka je najednou slanější než voda v Jadranu. Ale nebojte se, ještě nemusí skončit v dřezu. Naše babičky dobře věděly, jak si s takovou kuchyňskou krizí poradit. Tady jsou jejich osvědčené triky.

První pomocí je oloupaná syrová brambora – jednoduše ji vložte do hrnce a nechte 10 až 15 minut povařit. Brambora přebytečnou sůl natáhne do sebe a chuť polévky se výrazně zjemní. Po uvaření ji můžete vyhodit, nebo rozmačkat a přidat zpět, pokud se do receptu hodí.

Dalším záchranným pomocníkem je rýže – hrst syrové rýže zabalte do gázy nebo čajového sítka a vložte na pár minut do vývaru. I ta funguje jako přirozený „pohlcovač soli, aniž by změnila chuť pokrmu.

Když to situace dovolí, můžete také polévku naředit trochou horké vody nebo nesoleného vývaru. Sice se tím chuť lehce zředí, ale to se dá snadno vyvážit čerstvými bylinkami, pepřem nebo kapkou citronové šťávy.

U krémových či zeleninových polévek může být řešením smetana, mléko nebo rostlinná alternativa. Nejenže stáhnou slanost, ale dodají polévce i příjemnou jemnost.

A pokud nic z toho nepomůže? Pár kapek citronu nebo jablečného octa někdy dokáže divy. Kyselost jemně přebije přehnanou slanost a celkovou chuť krásně vyváží.

Takže příště, když to s tou solí přeženete, žádná panika. Stačí jeden bramborový manévr – a z přesolené pohromy může být opět chutná a zachráněná polévka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama