Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Přesolená polévka? Starý chleba? Tyhle tipy vás vytáhnou z každé šlamastyky

2 Krájení cibule

Krájení cibule
Krájení cibuleFoto: Shutterstock

Jednou z nejznámějších babských rad proti slzám při krájení cibule je její krátké mražení. Stačí cibuli na 10 až 15 minut vložit do mrazáku – chuť se nezmění a díky chladu se sníží množství dráždivých enzymů, které způsobují pálení očí.

Zajímavý tip má i známý šéfkuchař a youtuber Jack Scalfani, který doporučuje jako první odstranit kořenovou část cibule. Tím podle něj nejen omezíte slzení, ale navíc předejdete i případné bolesti žaludku, pokud cibuli konzumujete v syrovém stavu.

A co když nemáte čas čekat, než cibule vychladne? V tom případě můžete vyzkoušet méně známý trik – vlhkou papírovou utěrku. Položte ji vedle prkénka, zatímco cibuli krájíte. Utěrka totiž přitahuje dráždivé silice, dřív než se dostanou k vašim očím. Praktické, jednoduché a rozhodně bez slz!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama