Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Přesolená polévka? Starý chleba? Tyhle tipy vás vytáhnou z každé šlamastyky

3 Připálená rýže? Nevyhazujte ji, ještě se dá zachránit!

Spálená rýže
Připálená rýže? Nevyhazujte ji, ještě se dá zachránit!Foto: Shutterstock

Stane se to i těm nejlepším – stačí chvilka nepozornosti a místo voňavé rýže se z hrnce line nepříjemný spálený zápach. Než ale zoufale zamíříte k odpadkovému koši, zkuste některý z jednoduchých triků, které rýži vrátí šanci na důstojný oběd.

V první řadě ihned sundejte hrnec z plotny. Nespálenou vrstvu opatrně přendejte do jiného hrnce nebo misky – ale pozor, rozhodně neškrábejte připálený spodek, jinak by se hořká chuť roznesla do zbytku rýže.

Pak přichází na řadu tajná zbraň našich babiček – krajíc bílého chleba bez kůrky. Vložte ho na pár minut do hrnce s rýží a přiklopte pokličkou. Chléb nasaje spálený pach jako houba. Další možností je plátek citronu, který nejen osvěží chuť, ale i neutralizuje zápach.

A pokud je spálenina jen mírná, pomůže i rychlé propláchnutí horkou vodou. Nasypejte rýži do cedníku a krátce propláchněte – ztratí sice trochu chuť, ale zbavíte ji hořkosti.

Takže příště, až se vám rýže trochu připálí, žádná panika. S těmito triky to v kuchyni zvládnete levou zadní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama