Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Dubajská čokoláda pobláznila Česko: Lidé za ni platí neuvěřitelné částky

2 Postup

Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho
PostupFoto: Pavel Berky
  1. Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
  3. Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
  4. V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndávejte, opět rychle změknou.
  5. Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C - pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro docílení požadované teploty.
  6. Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená / vytemperovaná čokoláda bude po ztuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
  7. Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndávejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama