Reklama
Reklama

Dubajská čokoláda pobláznila Česko: Lidé za ni platí neuvěřitelné částky

13
Zavřít

1. Suroviny

Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho
Foto: Pavel Berky
  • 500 g hořké čokolády (pecičky)
  • 150 g těsta kataifi
  • 50 g másla
  • 220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla
  • 50 g sezamové pasty tahini

2. Postup

Pralinky z dubajské čokolády podle Pavla Berkyho
Foto: Pavel Berky
  1. Těsto kataifi nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte máslo, těsto do ní přidejte a za stálého promíchávání ho orestujte dozlatova. Těsto by mělo být krásně křupavé. Poté ho z pánve přendejte na plech a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlé těsto dejte do mísy, přidejte pistáciovou pastu nebo pistáciové máslo, tahini a vše dobře promíchejte. Hotový krém dejte na minimálně 30 minut do mrazáku. Bude se s ním lépe pracovat.
  3. Když je těsto dostatečně ztuhlé, aby se z něho daly ukoulet kuličky, vyndejte ho a rukama vytvarujte malé kuličky. Rozložte je na plech s pečícím papírem, napíchejte do nich párátka či špejle a dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Já je měl v mrazáku přes noc a výsledek byl dokonalý.
  4. V momentě, kdy jsou kuličky dobře vymražené, můžete začít s přípravou čokolády. Kuličky ale z mrazáku ještě nevyndávejte, opět rychle změknou.
  5. Čokoládové pecičky dejte do misky. Do kastrolu dejte kousek vody a přiveďte ji k varu. Poté plamen ztlumte, aby voda příliš nebublala. Misku s čokoládou položte na kastrol a nechte čokoládu zcela rozpustit. Hořká čokoláda by se měla zahřát na 45-50 °C - pomoci si můžete kuchyňským teploměrem pro docílení požadované teploty.
  6. Po dosažení teploty misku s čokoládou z kastrolu sundejte a za stálého promíchávání ji vychlaďte na 29-31 °C. To je ideální teplota se kterou můžete následně pracovat. Takto připravená / vytemperovaná čokoláda bude po ztuhnutí nádherně lesklá a křupavá.
  7. Zmrzlé kuličky z mrazáku vyndávejte po jedné a postupně je namáčejte do čokolády. Zapíchněte je do nějakého podstavce (např. kusu polystyrenu) a následně je nechte v lednici zatuhnout. Tím bude vrstva čokolády rovnoměrná a tvar kuliček souměrnější.

3. Tipy Pavla Berkyho

Pavel Berky
Foto: Profimedia.cz
  1. Kuličky můžete ještě ozdobit kousky jedlého zlata (najdete ho v jakémkoliv obchodě s cukrářskými potřebami), nebo pocákat obarvenou bílou čokoládou či potravinářskou barvou.
  2. Pokud se rozhodnete čokoládu netemperovat, můžete ji jen rozpustit bez hlídání teploty. Může se ale stát, že čokoláda dobře neztuhne, nebude mít lesk, nebo nebude dostatečně křupavá.
  3. Pro změnu můžete zkusit kuličky obalit i v mléčné, bílé nebo ruby čokoládě.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama