Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Oblíbená pochoutka Čechů nemá téměř žádnou výživovou hodnotu a u hubnutí nepomáhá

Sýry
SýryFoto: Shutterstock
Sýry
SýryFoto: Shutterstock

Snažíte se něco shodit, ale nějak to nejde? Možná vás drží zpátky oblíbená pochoutka mnoha Čechů, která má téměř nulovou nutriční hodnotu a navíc je to kalorická bomba.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

1 Čerstvé nezrající

Čerstvě zrající sýry
Čerstvé nezrajícíFoto: Shutterstock

Pokud se bez sýrů namazaných na chleba neobejdete, nahraďte ji tvarohem nebo čerstvými nezrajícími sýry, jako je Lučina, Gervais nebo Cottage Cheese. Tyto produkty se vyznačují vysokým podílem bílkovin a nižší kalorickou hodnotou. Na rozdíl od taveňáků mají ale podstatně nižší dobu trvanlivosti, a proto je potřeba je konzumovat co nejdřív.

Reklama
Reklama
Reklama


Jsou součástí českého jídelníčku už celá desetiletí a reklamy na ně jsou plné oslavných ód, jak jinak. Chválí jejich výraznou chuť, dlouhou trvanlivost i to, že je lze okamžitě po vyndání z lednice rozetřít na pečivo, vyzdvihují obsah vápníku a nestydí se mířit s tímto argumentem i na rodiče malých dětí. Řeč je tentokrát o tavených sýrech.

Oblíbená pochoutka mnohých z nás - podle vypočítaného průměru každý Čech zkonzumuje 2,2 kila taveného sýru ročně - je pořád mylně považována za zdravou, fakta ale mluví o něčem jiném. Jedná se o vysoce zpracovaný produkt, který obsahuje nemalý podíl nekvalitních složek, nasycených tuků, konzervačních látek, solí a umělých přísad. Tavicí soli, převážně fosforečnany, paradoxně odvádějí slibovaný vápník z kostí při nadměrné konzumaci těchto sýrů a brání vstřebávání dalších minerálů, jako třeba železa.

Reklama

Stejně tak "taveňáky" obsahují přemíru soli a živočišných tuků, takže rozhodně nenaplňují definici zdravého, nebo dokonce nízkokalorického jídla. Naopak, zvyšují nezdravý cholesterol i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Neprospívají ani trávení: u jejich výroby se totiž používá vysoká teplota, která vede ke zvýšené produkci nisinu, peptidu, který může zásadně ovlivnit střevní mikroflóru.

Nakonec není taveňák ani tak levnou záležitostí, jak se na první pohled může zdát. Respektive: na výrobu je rozhodně levnější než klasické a kvalitní sýry, ale v obchodech se prodává v menších spotřebitelských množstvích, čímž vzniká iluze, že je jejich cena nízká. Krabička trojúhelníků o cca 120 gramech vychází v obchodech na 55 až 65 korun, v přepočtu na kilogram se jedná o téměř 460 korun. Nejedna zdravější alternativa kvalitního sýru bez přidaných umělých složek vás vyjde levněji.

Které sýry jsou naopak zdravější a "hubenější" alternativou? Podívejte se do galerie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama