Čerstvé nezrající
Pokud se bez sýrů namazaných na chleba neobejdete, nahraďte ji tvarohem nebo čerstvými nezrajícími sýry, jako je Lučina, Gervais nebo Cottage Cheese. Tyto produkty se vyznačují vysokým podílem bílkovin a nižší kalorickou hodnotou. Na rozdíl od taveňáků mají ale podstatně nižší dobu trvanlivosti, a proto je potřeba je konzumovat co nejdřív.
Olomoucké syrečky
Bohaté na bílkoviny jsou také olomoucké syrečky, které jsou shodou okolností považovány za jedny z nejdietnějších sýrů. Množstvím kalorií na 100 g o hodnotě 127 kcal odpovídají třeba kuřecím prsům nebo jiným nízkotučným druhům libového masa. Až tak vítězně ovšem tvarůžky nevycházejí, když přijde na obsah soli - v jednom balení (125 g) se nachází až 6 gramů!
Mozzarella
Italská mozzarella má naopak nižší obsah sodíku i kalorií než většina sýrů, navíc obsahuje bakterie, které podporují trávení a posilují imunitu.
Parmezán
Když přijde na obsah bílkovin, parmezán je mezi sýry jednoznačným vítězem. Důvodem je, že má vyšší obsah sušiny, na 100 gramů dosahuje s přehledem hodnoty 30-35 g. Je navíc bohatý i na vápník, takže prospívá kostem a překvapivě dobře jej snášejí i lidé s intolerancí na laktózu, ačkoli se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka. Zraje ovšem nejmíň 12 měsíců, aby zanikly bakterie a získalo komplexní, oříškovou chuť.
Gouda a eidam
Nezaměňujte si kvalitní nizozemskou goudu s levnými plátky ze supermarketu. Je to bohatý zdroj bílkovin, vápníku, zinku, ale i dalších vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Velice podobně je na tom kolega goudy: eidam rovněž pochází z Nizozemska a je skvělým zdrojem vápníku a antioxidantů. Navíc má nižší kalorickou hodnotu a menší obsah tuku než většina sýrů.
Halloumi
Do kategorie zdravých potravin spadá i "řecký poklad" halloumi. Obsahuje vysoké množství bílkovin a vápníku, zároveň je skvělou náhražkou za maso oblíbenou mezi vegetariány.
Kozí sýr
Kozí sýr patří do kategorie superpotravin: má nižší obsah mléčného cukru a laktózy, takže jej ocení i lidé s intolerancí. Zatímco obsahuje početné vitamíny a stopové prvky, má v sobě méně sodíku, cholesterolu i nasycených tuků.
1. Čerstvé nezrající
Pokud se bez sýrů namazaných na chleba neobejdete, nahraďte ji tvarohem nebo čerstvými nezrajícími sýry, jako je Lučina, Gervais nebo Cottage Cheese. Tyto produkty se vyznačují vysokým podílem bílkovin a nižší kalorickou hodnotou. Na rozdíl od taveňáků mají ale podstatně nižší dobu trvanlivosti, a proto je potřeba je konzumovat co nejdřív.
2. Olomoucké syrečky
Bohaté na bílkoviny jsou také olomoucké syrečky, které jsou shodou okolností považovány za jedny z nejdietnějších sýrů. Množstvím kalorií na 100 g o hodnotě 127 kcal odpovídají třeba kuřecím prsům nebo jiným nízkotučným druhům libového masa. Až tak vítězně ovšem tvarůžky nevycházejí, když přijde na obsah soli - v jednom balení (125 g) se nachází až 6 gramů!
3. Mozzarella
Italská mozzarella má naopak nižší obsah sodíku i kalorií než většina sýrů, navíc obsahuje bakterie, které podporují trávení a posilují imunitu.
4. Parmezán
Když přijde na obsah bílkovin, parmezán je mezi sýry jednoznačným vítězem. Důvodem je, že má vyšší obsah sušiny, na 100 gramů dosahuje s přehledem hodnoty 30-35 g. Je navíc bohatý i na vápník, takže prospívá kostem a překvapivě dobře jej snášejí i lidé s intolerancí na laktózu, ačkoli se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka. Zraje ovšem nejmíň 12 měsíců, aby zanikly bakterie a získalo komplexní, oříškovou chuť.
5. Gouda a eidam
Nezaměňujte si kvalitní nizozemskou goudu s levnými plátky ze supermarketu. Je to bohatý zdroj bílkovin, vápníku, zinku, ale i dalších vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Velice podobně je na tom kolega goudy: eidam rovněž pochází z Nizozemska a je skvělým zdrojem vápníku a antioxidantů. Navíc má nižší kalorickou hodnotu a menší obsah tuku než většina sýrů.
6. Halloumi
Do kategorie zdravých potravin spadá i "řecký poklad" halloumi. Obsahuje vysoké množství bílkovin a vápníku, zároveň je skvělou náhražkou za maso oblíbenou mezi vegetariány.
7. Kozí sýr
Kozí sýr patří do kategorie superpotravin: má nižší obsah mléčného cukru a laktózy, takže jej ocení i lidé s intolerancí. Zatímco obsahuje početné vitamíny a stopové prvky, má v sobě méně sodíku, cholesterolu i nasycených tuků.