Reklama
Reklama

Oblíbená pochoutka Čechů nemá téměř žádnou výživovou hodnotu a u hubnutí nepomáhá

17
Zavřít

Čerstvé nezrající

Čerstvě zrající sýry
Foto: Shutterstock

Pokud se bez sýrů namazaných na chleba neobejdete, nahraďte ji tvarohem nebo čerstvými nezrajícími sýry, jako je Lučina, Gervais nebo Cottage Cheese. Tyto produkty se vyznačují vysokým podílem bílkovin a nižší kalorickou hodnotou. Na rozdíl od taveňáků mají ale podstatně nižší dobu trvanlivosti, a proto je potřeba je konzumovat co nejdřív.

1. Čerstvé nezrající

Čerstvě zrající sýry
Foto: Shutterstock

Pokud se bez sýrů namazaných na chleba neobejdete, nahraďte ji tvarohem nebo čerstvými nezrajícími sýry, jako je Lučina, Gervais nebo Cottage Cheese. Tyto produkty se vyznačují vysokým podílem bílkovin a nižší kalorickou hodnotou. Na rozdíl od taveňáků mají ale podstatně nižší dobu trvanlivosti, a proto je potřeba je konzumovat co nejdřív.

2. Olomoucké syrečky

Olomoucké syrečky
Foto: Shutterstock

Bohaté na bílkoviny jsou také olomoucké syrečky, které jsou shodou okolností považovány za jedny z nejdietnějších sýrů. Množstvím kalorií na 100 g o hodnotě 127 kcal odpovídají třeba kuřecím prsům nebo jiným nízkotučným druhům libového masa. Až tak vítězně ovšem tvarůžky nevycházejí, když přijde na obsah soli - v jednom balení (125 g) se nachází až 6 gramů!

3. Mozzarella

Mozzarella
Foto: Shutterstock

Italská mozzarella má naopak nižší obsah sodíku i kalorií než většina sýrů, navíc obsahuje bakterie, které podporují trávení a posilují imunitu.

Reklama

4. Parmezán

Parmezán
Foto: Shutterstock

Když přijde na obsah bílkovin, parmezán je mezi sýry jednoznačným vítězem. Důvodem je, že má vyšší obsah sušiny, na 100 gramů dosahuje s přehledem hodnoty 30-35 g. Je navíc bohatý i na vápník, takže prospívá kostem a překvapivě dobře jej snášejí i lidé s intolerancí na laktózu, ačkoli se vyrábí z nepasterizovaného kravského mléka. Zraje ovšem nejmíň 12 měsíců, aby zanikly bakterie a získalo komplexní, oříškovou chuť.

5. Gouda a eidam

Gouda a eidam
Foto: Shutterstock

Nezaměňujte si kvalitní nizozemskou goudu s levnými plátky ze supermarketu. Je to bohatý zdroj bílkovin, vápníku, zinku, ale i dalších vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Velice podobně je na tom kolega goudy: eidam rovněž pochází z Nizozemska a je skvělým zdrojem vápníku a antioxidantů. Navíc má nižší kalorickou hodnotu a menší obsah tuku než většina sýrů.

6. Halloumi

Halloumi
Foto: Shutterstock

Do kategorie zdravých potravin spadá i "řecký poklad" halloumi. Obsahuje vysoké množství bílkovin a vápníku, zároveň je skvělou náhražkou za maso oblíbenou mezi vegetariány.

Reklama

7. Kozí sýr

Kozí sýr
Foto: Shutterstock

Kozí sýr patří do kategorie superpotravin: má nižší obsah mléčného cukru a laktózy, takže jej ocení i lidé s intolerancí. Zatímco obsahuje početné vitamíny a stopové prvky, má v sobě méně sodíku, cholesterolu i nasycených tuků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama