Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Káva a kila: Může vás šálek vašeho oblíbeného nápoje přivést k nadváze?

Reklama
Reklama

7 Káva a inzulinová rezistence

Žena s telefonem u kávy
Káva a inzulinová rezistenceFoto: Shutterstock

Inzulinová rezistence označuje stav, kdy tělo špatně reaguje na inzulin a nedokáže efektivně regulovat hladinu cukru v krvi. Kofein v kávě stimuluje produkci kortizolu, hormonu spojeného se stresem, který může negativně ovlivnit inzulinovou citlivost. Vyšší hladiny kortizolu mohou způsobit, že tělo uvolňuje více glukózy do krevního oběhu, což může vést k problémům s regulací hladiny cukru a podporovat vznik inzulinové rezistence.

Dlouhodobé pití kávy, zejména ve větším množství, může k této rezistenci přispět. Některé studie ukazují, že kofein může zhoršit metabolismus glukózy a zvyšovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. K tomu přispívá i fakt, že káva, kterou pijeme, často obsahuje sladidla, smetanu nebo sirupy, které zvyšují kalorický příjem a mohou negativně ovlivnit metabolické procesy. Genetická predispozice také hraje roli, protože někteří lidé mohou být citlivější na kofein než jiní, což ovlivňuje jejich inzulinovou citlivost.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama