Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Začněte ráno sladce. Snídaně na Valentýna, které zahřejí u srdce i na jazyku

1 Palačinky

Palačinky s jahodami
PalačinkyFoto: Shutterstock

Palačinky jsou snadné na přípravu a přitom dokážou vykouzlit nezapomenutelný okamžik. Pro valentýnské ráno jsou jako stvořené – jemné, sladké a nadýchané, přitom navíc neskutečně variabilní. Obohatit je můžete třeba o jahodovou omáčku, šlehačku a čerstvé jahody. Tento jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit podle chuti, je dokonalým způsobem, jak začít den s láskou a sladkostí.

Ingredience:

Na palačinky:

  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (nebo oleje na smažení)

Na jahodovou omáčku:

  • 200 g čerstvých jahod (nebo mražených)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Na podávání:

  • čerstvé jahody na ozdobu
  • šlehačka (čerstvá nebo z tuby)
  • mletý cukr (volitelné)

Postup:

  1. Palačinky: V míse vyšlehejte vejce s mlékem a cukrem. Přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Na pánvi rozpalte kapku oleje nebo trochu másla. Na středním ohni smažte palačinky z obou stran dozlatova – stačí je opékat asi 1-2 minuty na každé straně.
  2. Jahodová omáčka: Mezitím si připravte jahodovou omáčku. Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. V malém hrnci je smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Zahřívejte na mírném ohni, dokud jahody nezměknou a neodpaří se část tekutiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepekla. Když je omáčka hustší, sundejte ji z ohně a nechte trochu vychladnout.
  3. Servírování: Na talíř naskládejte palačinky, přelijte je jahodovou omáčkou a navrch dejte čerstvé jahody a šlehačku. Palačinky můžete posypat mletým cukrem pro extra sladkost.

Pokud chcete, můžete přidat i trochu čokoládového sirupu nebo oříšky pro ještě bohatší chuť.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama