Palačinky jsou snadné na přípravu a přitom dokážou vykouzlit nezapomenutelný okamžik. Pro valentýnské ráno jsou jako stvořené – jemné, sladké a nadýchané, přitom navíc neskutečně variabilní. Obohatit je můžete třeba o jahodovou omáčku, šlehačku a čerstvé jahody. Tento jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit podle chuti, je dokonalým způsobem, jak začít den s láskou a sladkostí.
Ingredience:
Na palačinky:
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla (nebo oleje na smažení)
Na jahodovou omáčku:
- 200 g čerstvých jahod (nebo mražených)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Na podávání:
- čerstvé jahody na ozdobu
- šlehačka (čerstvá nebo z tuby)
- mletý cukr (volitelné)
Postup:
- Palačinky: V míse vyšlehejte vejce s mlékem a cukrem. Přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka. Na pánvi rozpalte kapku oleje nebo trochu másla. Na středním ohni smažte palačinky z obou stran dozlatova – stačí je opékat asi 1-2 minuty na každé straně.
- Jahodová omáčka: Mezitím si připravte jahodovou omáčku. Jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. V malém hrnci je smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Zahřívejte na mírném ohni, dokud jahody nezměknou a neodpaří se část tekutiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepekla. Když je omáčka hustší, sundejte ji z ohně a nechte trochu vychladnout.
- Servírování: Na talíř naskládejte palačinky, přelijte je jahodovou omáčkou a navrch dejte čerstvé jahody a šlehačku. Palačinky můžete posypat mletým cukrem pro extra sladkost.
Pokud chcete, můžete přidat i trochu čokoládového sirupu nebo oříšky pro ještě bohatší chuť.













