Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Veganství není luxus: Jak si zdravě a udržitelně pochutnat i s omezeným rozpočtem?

Reklama

6

Tofu po asijsku
Foto: ProVeg

Tento recept na tofu po asijsku je jednoduchý, rychlý a plný chuti. Kombinace tofu, zeleniny a asijských koření vytváří lahodné jídlo, které si zamilujete, ať už jste vegani, nebo ne. Navíc je toto jídlo výborné i s rýží, která skvěle doplní celkový pokrm. Dejte si to jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři a užijte si autentickou asijskou chuť přímo u vás doma.

Ingredience:

  • 4 lžíce sójové omáčky

  • 400 g tofu

  • 1 čajová lžička mletého kari

  • 4 stroužky česneku

  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky

  • 1 lžíce olivového oleje (plus trochu na smažení tofu)

  • 1 červená paprika

  • 1 cibule

  • 250 g jasmínové rýže

  • 1 lžíce sezamových semínek

  • Jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. Připravte marinádu: v misce smíchejte 4 lžíce sójové omáčky, 1 čajovou lžičku mletého kari, 1 čajovou lžičku sladké papriky a 2 prolisované stroužky česneku.

  2. Tofu nakrájejte na kostky a vložte je do marinády. Dobře promíchejte, aby tofu bylo rovnoměrně pokryté. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně i déle, pokud máte čas.

  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Zbylé 2 stroužky česneku jemně nakrájejte. Papriku nakrájejte na tenké nudličky.

  4. Rýži propláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečný škrob. Vložte ji do vroucí vody a vařte podle návodu na obalu.

  5. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Vložte marinované tofu a restujte na středním ohni, dokud tofu nezíská zlatavou barvu a křupavou texturu.

  6. K tofu přidejte nakrájenou cibuli, česnek a papriku. Restujte ještě 2-3 minuty, dokud zelenina nezměkne, ale stále bude křupavá.

  7. Na talíř položte porci rýže, přidejte směs tofu se zeleninou, posypte sezamovými semínky a ozdobte nasekanou jarní cibulkou.

Tento pokrm skvěle kombinuje chutě orientální kuchyně a je plný bílkovin, vlákniny a vitaminů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama