Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Veganství není luxus: Jak si zdravě a udržitelně pochutnat i s omezeným rozpočtem?

Reklama

4

Palačinky
Foto: ISIFA/Thinkstock

U sladké snídaně ještě chvilku zůstaneme. Třeba veganské palačinky jsou ideální pro každého, kdo touží po lehkém a chutném pokrmu bez živočišných produktů. Palačinky jsou jemné, nadýchané a skvěle se hodí jak na sladkou, tak na slanou verzi. Můžete je naplnit ovocem, rostlinným jogurtem, čokoládou nebo třeba oblíbenou zeleninovou náplní. S těmito palačinkami si užijete skvělou snídani, svačinu nebo dezert, který potěší jak vegany, tak i ty, kteří si chtějí občas dopřát něco zdravějšího.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 1 lžíce cukru (nebo jiného sladidla podle chuti)

  • ½ lžičky prášku do pečiva

  • Špetka soli

  • 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlové, ovesné nebo sójové)

  • 2 lžíce rostlinného oleje (plus trochu na smažení)

  • ½ lžičky vanilkového extraktu (nepovinné)

Postup:

  1. V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.

  2. Přidejte rostlinné mléko, olej a vanilkový extrakt, pokud ho používáte. Smíchejte vše do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu více rostlinného mléka, aby mělo konzistenci řidšího těsta na palačinky.

  3. Na pánvi zahřejte trochu rostlinného oleje a nalijte na ni malou dávku těsta. Rozlijte ho do tenké vrstvy, aby palačinka měla požadovanou velikost.

  4. Smažte na středním ohni, dokud se na okrajích neobjeví bublinky a spodní strana nebude zlatavá. Poté otočte a smažte z druhé strany asi 1–2 minuty.

  5. Hotové palačinky podávejte s oblíbenými toppingy – ovocem, javorovým sirupem, ořechy nebo čokoládou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama