Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Masopustní hodování: masky, tance a dobré jídlo. Udržujete české tradice naživu?

3 Polévka je základ

Cibulačka
Polévka je základFoto: Shutterstock

Masopustní cibulačka s uzeným masem a krutony je sytá a chutná polévka, která se skvěle hodí k zahřátí během chladnějších dnů a je ideálním předkrmem k masopustní hostině.

Ingredience:

  • 1 kg cibule
  • 500 g uzeného masa
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 kořenové petržele
  • 200 g másla
  • 3 lžíce pšeničné hladké mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 plátků toastového chleba
  • 2 hrsti čerstvé majoránky
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Do hrnce dejte uzené maso a přidejte větší kusy zeleniny – 2 mrkve, půl celeru a jednu petržel. Přisypte bobkový list, kuličky nového koření, čerstvě mletý pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, potom snižte teplotu a vařte, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso hotové, vyjměte ho, vývar přeceďte a uchovejte na základ polévky. Zeleninu a koření vyhoďte.
  2. Zbylou mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, celer na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte kousek másla a zeleninu krátce opečte. Poté ji vyjměte a odložte stranou. V té samé pánvi přidejte další máslo a na něm pomalu osmahněte cibuli nakrájenou na klínky, až zlatavě zkaramelizuje. Poté cibuli zaprašte moukou, krátce orestujte, přilijte pivo a nechte ho odpařit. Následně přidejte uzený vývar (asi 1,5 litru) a trochu nasekané majoránky. Přidejte opečenou zeleninu a vařte asi půl hodiny.
  3. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte do polévky, aby se prohřálo. Mezitím nakrájejte toastový chléb na kostičky a nasucho je opečte na pánvi, dokud nezískají křupavou texturu. Polévku podávejte s opečenými krutony a posypanou zbylou majoránkou.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama