Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Masopustní hodování: masky, tance a dobré jídlo. Udržujete české tradice naživu?

Pečené vepřové koleno
Pečené vepřové kolenoFoto: Shutterstock
Pečené vepřové koleno
Pečené vepřové kolenoFoto: Shutterstock

Tradiční svátek před začátkem postní doby spojený s veselím, maskami a bohatým jídlem – to je masopust. I dnes si lidé tento zvyk připomínají různými karnevaly, průvody a masopustními hostinami, které jsou příležitostí k radosti a společenskému setkání. Slavíte jej, nebo ho vůbec neřešíte?

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

1 Zabijačkové pochoutky

Tradiční český guláš
Zabijačkové pochoutkyFoto: Shutterstock

Začít můžeme klasikou, kterou doma zvládne každý – masopustní guláš. Tento vydatný a chutný pokrm je neodmyslitelnou součástí masopustních oslav, které v sobě spojují tradiční ingredience, skvělou vůni a bohatou chuť.

Ingredience:

  • 800 g vepřového masa (nejlépe plec nebo kýta)
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce mleté papriky (sladké)
  • 1 lžíce mleté papriky (pálivé, dle chuti)
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 500 ml vývaru (nebo vody, podle potřeby)
  • 1-2 bobkové listy
  • 5-6 kuliček nového koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 3 lžíce oleje
  • 2 brambory (volitelné, pro zahuštění)
  • 1-2 lžíce hladké mouky (pokud je potřeba zahustit)

Postup:

  1. Vepřové maso omyjeme, osušujeme a nakrájíme na menší kostky (cca 2-3 cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo rozdrtíme.
  2. V hrnci rozehřejeme olej a na něm opečeme maso ze všech stran do zlatova. Poté maso vyndáme a dáme stranou.
  3. Na stejném tuku osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a necháme chvíli provonět. Poté přidáme mletou sladkou a pálivou papriku, kmín a rajčatový protlak. Vše krátce orestujeme.
  4. Do hrnce vrátíme maso, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  5. Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho na závěr zahušťovat. Buď přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, nebo zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
  6. Když je maso měkké a guláš má požadovanou konzistenci, dochutíme ještě solí, pepřem a případně přidáme více papriky podle chuti.
  7. Podáváme horký, ideálně s čerstvým chlebem nebo knedlíky.
    Reklama
    Reklama
    Reklama

    Masopust je tradiční svátek, který v českých zemích slavíme na přelomu února a března, obvykle těsně před začátkem postní doby. Tento svátek má kořeny ve středověké Evropě. Je spojen s oslavami před půstem, které měly za cíl vyčerpání zásob masa a radostné rozloučení se s veselím před obdobím postu a zdržování. Význam masopustu se tedy původně odvíjel od přípravy na období duchovního a tělesného odpočinku, kdy se lidé vzdávali určitých požitků, včetně masa, mléčných výrobků a alkoholu.

    I dnes jsou tradiční masopustní oslavy v Česku stále živé, ačkoli se jejich forma v průběhu let značně změnila. Masopust je spojený zejména s karnevalovými průvody, maskami, tanci a hudbou, ale také s různými gastronomickými specialitami. Mnozí si užívají zejména poslední chvíle před obdobím postu tím, že si dopřávají bohaté jídlo a pití. Pro mnohé je masopust příležitostí k tomu, aby si užili zábavu, tanec a legraci s přáteli i rodinou.

    Reklama

    Zatímco v některých regionech, jako je například jižní Morava, bývá masopust stále velmi živý a vnímaný jako důležitá součást kulturního dědictví, v jiných oblastech je to spíše pouze nostalgická vzpomínka na minulost. Mnozí Češi dnes masopust příliš neřeší nebo jej slaví spíše ve formě společenské události s přáteli. Přesto se masopust v posledních letech vrací do popředí, například díky akcím, které obnovují folklorní tradice a snaží se navázat na původní zvyky.

    Masopust tedy není pouze oslavou naší historie, ale také příležitostí k tomu, abychom se sešli, bavili a prožili společně čas v radosti a hojnosti, což je něco, co má stále své místo i v dnešní době. Dáte masopustu šanci? Inspirovat vás k tomu můžou i tyto pochoutky s ním spojené – podívejte se do grafiky.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama