1 Zabijačkové pochoutky

Začít můžeme klasikou, kterou doma zvládne každý – masopustní guláš. Tento vydatný a chutný pokrm je neodmyslitelnou součástí masopustních oslav, které v sobě spojují tradiční ingredience, skvělou vůni a bohatou chuť.
Ingredience:
- 800 g vepřového masa (nejlépe plec nebo kýta)
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce mleté papriky (sladké)
- 1 lžíce mleté papriky (pálivé, dle chuti)
- 1 lžíce kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml vývaru (nebo vody, podle potřeby)
- 1-2 bobkové listy
- 5-6 kuliček nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- 3 lžíce oleje
- 2 brambory (volitelné, pro zahuštění)
- 1-2 lžíce hladké mouky (pokud je potřeba zahustit)
Postup:
- Vepřové maso omyjeme, osušujeme a nakrájíme na menší kostky (cca 2-3 cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo rozdrtíme.
- V hrnci rozehřejeme olej a na něm opečeme maso ze všech stran do zlatova. Poté maso vyndáme a dáme stranou.
- Na stejném tuku osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a necháme chvíli provonět. Poté přidáme mletou sladkou a pálivou papriku, kmín a rajčatový protlak. Vše krátce orestujeme.
- Do hrnce vrátíme maso, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem (nebo vodou) a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Pokud je guláš příliš řídký, můžeme ho na závěr zahušťovat. Buď přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, nebo zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
- Když je maso měkké a guláš má požadovanou konzistenci, dochutíme ještě solí, pepřem a případně přidáme více papriky podle chuti.
- Podáváme horký, ideálně s čerstvým chlebem nebo knedlíky.










