reklama

Rajčata: Pro dobrou náladu, na srdce i proti rakovině

Rajská jablka jsou občas považována za ovoce - jako "jablíčka z ráje".  A kudy projdou, tudy léčí!

Foto: Profimedia.cz

Rajská jablka jsou občas považována za ovoce - jako "jablíčka z ráje".  A kudy projdou, tudy léčí!

Kvůli "ovocné" nebo "zeleninové" podstatě rajčat už proběhlo v USA dokonce několik soudů. Argumentem zastánců ovocného původu je fakt, že ovoce se obvykle vytvoří z květu, což tyto plody splňují. Stejně jako znak, že uvnitř obsahují semena. Máte-li tedy dost odvahy, můžete je jíst s cukrem jako sladkou pochoutku. Ale to je nakonec jedno, hlavní je jíst jich co nejvíc!

Lykopen z rajčat chrání srdce

Lidé, kteří jedí hodně rajčat, totiž méně trpí srdečními chorobami a mrtvicí. Lékaři doporučují jako nejzdravější způsob stravování tzv. středomořskou dietu, v níž jsou rajčata jednou z hlavních složek.

Obsahují lykopen, látku, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů.  Jde o velmi silný antioxidant - pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ukázalo se také, že právě lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků již během osmi týdnů. 

Doporučujeme: Kterou zeleninou proti jedům?

Snižuje také hladinu cholesterolu a chrání před vznikem aterosklerózy. Výhodou je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže zdravé jsou i rajčatové omáčky a kvalitní kečupy. Lykopeny dávají rajčatům zářivě červenou barvu, nedozrálá jsou na tyto látky chudá.

Rajská jablíčka bojují proti rakovině

Když byly jeho účinky klinicky testovány, zjistilo se, že může pomoci nejen při prevenci, ale i v léčbě srdečních chorob. Vznikl dokonce i přípravek Ateronon, jehož každá pilulka obsahuje tolik lykopenu jako tři kila zralých rajčat. 

Lykopen patří mezi karotenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s ostatními látkami rajských jablek dokáže významně podpořit imunitu. Funguje tak rovněž jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy.

Náš tip: Jaké ovoce a zelenina jsou zdravé?

Rajčata také mají málo kalorií, ale to není jediný důvod, proč jsou mimořádně vhodná pro hubnutí. Detoxikují organismus, a tak dokáží vyplavit z těla škodlivé látky přijímané při konzumaci kávy a cigaret a také těch, které způsobují celulitidu. Prospěšné jsou i jejich antibakteriální účinky.

Snězte jich vagón i pro dobrou náladu

Červený šťavnatý plod je bohatý na kyselinu listovou, jenž chybí především ženám v těhotenství. Najdeme v něm i draslík, působící vylučování vody a moči z těla, a také zinek, důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Díky vysokému obsahu biotinu (vitaminu B 7) podporuje krvetvorbu a prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Spolehnout se můžeme i na obsah vitamínů A (je nezbytný pro vývoj zubní skloviny), C (posiluje imunitu a chrání srdce) a B 3 (niacin pro osvěžující spánek).

V rajčatech se dále nachází tyramin - čím jsou zralejší - tím je ho více. Tato látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce zlepšuje náladu!

Skeptický kolega vždy o blahodárných účincích potravin tvrdí, že by jich člověk musel sníst vagón. V létě máme možnost to s rajčaty klidně uskutečnit. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 tipů na zdravé srdce

Jak snížit krevní tlak i bez léků?

3 triky, díky nimž vám opálení vydrží až do zimy

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama