Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Prospívá káva člověku? A kdy je na ni nejlepší čas? Lékaři se konečně shodli

Káva
KávaFoto: Shutterstock
Káva
KávaFoto: Shutterstock

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů světa – denně si ji dopřávají stovky milionů lidí. Její konzumace ale bývá spojována nejen s příjemným povzbuzením, ale i s obavami o zdraví.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a není divu – její aroma, chuť i povzbuzující účinky dělají z každého šálku malý rituál. Na výběr je dnes nepřeberné množství druhů a forem: od klasické zrnkové kávy, přes mletou, instantní, až po moderní kapsle, které šetří čas i námahu. Někteří dávají přednost espressu, jiní si vychutnávají filtrovanou kávu nebo oblíbeného „turka. Káva nás nejen probudí, ale může navodit i pocit pohody, zvýšit soustředění a být příjemnou součástí společenských chvil. I proto se k ní tak rádi a pravidelně vracíme.

Reklama

Často ale vyvstává otázka: není káva vlastně škodlivá? Po desetiletí se o ní šířily různé mýty – například že zatěžuje srdce, zvyšuje krevní tlak nebo způsobuje dehydrataci. Je káva tedy škodlivá, nebo naopak zdraví prospěšná? Čeští lékaři napříč obory se shodují: pokud ji pijete s mírou, přináší řadu benefitů.

Reklama

Podobně pozitivní vliv potvrzuje i kardiolog MUDr. Jiří Veselý: „Podle nejnovějších výzkumů dokonce pití kávy snižuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění. Lidé, kteří konzumují alespoň dva šálky denně, umírají na srdeční onemocnění o 31 % méně často než ti, kteří kávu nepijí.“

Vliv na tlak? Obavy jsou přehnané

Mnoho lidí má stále za to, že káva nebezpečně zvyšuje krevní tlak. Internista MUDr. Tomáš Vacek ale vysvětluje, že jde spíše o mýtus: „Sice tlak o něco málo zvedne, ale jen na chvíli. U hypertoniků může dojít k mírnému nárůstu, ale ani jim kávu zcela nezakazujeme.“ I lidé s nízkým tlakem si podle něj mohou dopřát jeden až dva šálky denně – pouze by neměli překračovat denní doporučené množství. Internista také varuje před kombinací kávy a energetických nápojů, které mají ještě vyšší obsah kofeinu.

Pomáhá i trávení

Gastroenterolog prof. MUDr. Milan Lukáš potvrzuje, že káva má vliv i na náš trávicí trakt: „Káva má pozitivní vliv na zažívání. Usnadňuje trávení potravy, prokrvuje ledviny a má psychostimulační účinky.“ Záleží ale i na způsobu přípravy. Například „turek může být na žaludek agresivnější než espresso nebo filtrovaná káva. Kdo si chce dopřát kávu šetrněji, měl by ji pít s mlékem – to neutralizuje kyseliny tvořící se v žaludku.

Kdy je nejlepší čas na kávu?

Vyvstává proto otázka, kdy si lahodný černý mok dopřát, aby přinesla avizované zdravotní i sportovní výhody. Na to je jednoduchá odpověď: Záleží jen a jen na vaší osobní potřebě. Neexistuje žádný nejlepší čas. Jen si zapamatujte: Káva dosahuje maximálního účinku přibližně 60 minut po vypití, takže načasování její konzumace záleží na tom, kdy potřebujete její účinky cítit.

Dejte si však pozor na některé faktory. Například pití kávy na prázdný žaludek způsobuje u některých lidí zažívací potíže. A pokud pijete kávu příliš pozdě odpoledne nebo večer, může narušit váš spánek. Doporučuje se proto vyhnout se popíjení kávy v pozdních odpoledních hodinách, aby kofein neovlivňoval váš spánkový režim.

Z výpovědí lékařů jednoznačně vyplývá, že káva zdravému dospělému člověku spíše prospívá, než škodí – pokud se drží v rozumné denní dávce. Ideální jsou dva až čtyři šálky denně, nejlépe dopoledne. Ať už si ji dopřáváte kvůli energii, chuti nebo rituálu, dobrá zpráva zní: káva může být součástí zdravého životního stylu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama