



Dovolená – slovo, které v nás evokuje šumění moře, vůni cizokrajných květin a pomalé ranní kávy na terase. Jenže kromě zážitků si z cest můžete přivézt i méně vítané „suvenýry“ – třeba trávicí potíže. A jak si užít letní dobrodružství bez toho, abyste trávily polovinu pobytu na toaletě? Radí odborníci z České gastroenterologické společnosti.
Možná si vybavíte staré cestovatelské pravidlo: „Nejezte nic, co nejde uvařit nebo oloupat.“ I když dnes už nemusíme být tak přísní, trochu opatrnosti nikdy neuškodí – obzvlášť v zemích, kde hygiena není úplně na evropské úrovni.
„Především v exotických zemích je opravdu dobré dávat si pozor na to, co jíme,“ vysvětluje MUDr. Jana Koželuhová, Ph.D., vedoucí lékařka Oddělení gastroenterologie a hepatologie I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň a členka výboru České gastroenterologické společnosti.
Často nejde o to, že by jídlo bylo rovnou kontaminované. Stačí kombinace pro nás nezvyklých ingrediencí a odlišných postupů přípravy – a tělo může zareagovat podrážděním. „Což se následně projeví bolestí břicha, zvracením a průjmy. Nejčastěji však za trávicí potíže mohou bakterie produkující toxiny, na vině mohou být i viry, eventuálně paraziti,“ dodává MUDr. Koželuhová.
A co že je na seznamu podezřelých? Led do drinku z místní vody, ruce neumyté před jídlem a po použití toalety, přičemž voda, která často tolik pomáhá, může rovněž i škodit. Proto gastroenteroložka doporučuje omývat i čerstvé plody pouze vodou, jejíž původ je ověřený a bezpečný: „Nikoliv ovšem pod tekoucí vodou z lokálního neznámého zdroje, ale vodou balenou, nejlépe nějaké osvědčené značky.“
V zemích, kde nejsou hygienické standardy tak přísné jako u nás, je lepší dát si pauzu od salátů a dalších „čerstvých“ specialit. I když kuchař připravoval pokrm s láskou a péčí, pokud zeleninu omyl místní vodou, mohl tím nechtěně přidat ingredienci, po které si dovolenou budete pamatovat z úplně jiných důvodů. „V některých zemích bych osobně doporučila balenou vodu používat také k čištění zubů a mytí obličeje, případně rukou,“ dodává lékařka.
A pozor – dokonce i voňavá káva připravená v džezvě může být problém. „Při přípravě v džezvě se voda nemusí dostatečně převařit, takže senzitivní jedinci se mohou potýkat s problémy i po vypití takto připraveného šálku kávy,“ upozorňuje Koželuhová.
Zažívací problémy potkají podle lékařů až polovinu cestovatelů. Nejčastěji jde o tzv. cestovatelský průjem. „Naštěstí většina těchto potíží sama rychle odezní. Výraznější projevy je ale lepší tlumit, už kvůli rychlé dehydrataci,“ říká doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D., předseda České gastroenterologické společnosti. Co si tedy přibalit do své dovolenkové lékárničky?
Živočišné uhlí nebo léky s diosmektitem (například Smecta) – pomáhají na všechny typy průjmů.
Hidrasec – vhodný při výraznějších vodnatých obtížích.
Rehydratační roztoky – doplní ztracené ionty i tekutiny.
Naopak se vyhněte lékům s loperamidem v počátku infekce. „Ty zabrání odtoku infikované stolice, bakterie pak zůstávají ve střevě, mohou se šířit dál do krevního oběhu a v nejhorším případě způsobit těžký systémový zánětlivý stav,“ varuje MUDr. Koželuhová.
1 litr převařené vody (nechte vychladnout),
8 čajových lžiček cukru,
1 čajovou lžičku kuchyňské soli,
šťávu ze 2 pomerančů nebo grepů (pro doplnění draslíku a chuti).
Vše dobře promíchejte, dokud se cukr i sůl zcela nerozpustí.
Dospělí: 250–500 ml za hodinu.
Děti: 125–250 ml za hodinu (v menších dávkách a častěji).
Pokud se problémy vlečou déle než sedm dní, přidá se horečka nebo krev ve stolici, neváhejte a vyhledejte lékaře. Dvojnásob to platí pro ty, kdo se s trávicími potížemi léčí dlouhodobě – v jejich případě je namístě konzultace s lékařem ještě před samotnou cestou.
Možná dodržujete návyk se starou dobrou „ranní slivovičkou“ coby lidovou dezinfekcí. Pomáhá? Poradí si štamprle s mikroorganismy, které obstály v boji se žaludečními kyselinami? „Žádné studie, které by něco takového potvrzovaly, neexistují. Takže v tomto případě platí, že víra tvá tě uzdravuje, ale doporučit plošně takové řešení nelze,“ uzavírá s úsměvem MUDr. Koželuhová.
Zdroje: vyjádření MUDr. Koželuhové a doc. MUDr. Tachecího z České gastroenterologické společnosti, červen 2025.









