Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Dovolená na záchodě? Slivovice nepomůže, tvrdí lékaři. Z kuchyně si sbalte radši toto

Bolest břicha
Bolest břichaFoto: Aspen.pr / Maluna.cz
Bolest břicha
Bolest břichaFoto: Aspen.pr / Maluna.cz

Dovolená – slovo, které v nás evokuje šumění moře, vůni cizokrajných květin a pomalé ranní kávy na terase. Jenže kromě zážitků si z cest můžete přivézt i méně vítané „suvenýry“ – třeba trávicí potíže. A jak si užít letní dobrodružství bez toho, abyste trávily polovinu pobytu na toaletě? Radí odborníci z České gastroenterologické společnosti.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

Na cestách vás může zradit nejen led v drinku nebo káva, ale i salát z hotelové kuchyně. Čeští lékaři radí, co si opravdu zabalit do lékárničky — a proč dát přednost před slivovicí radši jiné kuchyňské ingredienci.

Reklama

A co že je na seznamu podezřelých? Led do drinku z místní vody, ruce neumyté před jídlem a po použití toalety, přičemž voda, která často tolik pomáhá, může rovněž i škodit. Proto gastroenteroložka doporučuje omývat i čerstvé plody pouze vodou, jejíž původ je ověřený a bezpečný: „Nikoliv ovšem pod tekoucí vodou z lokálního neznámého zdroje, ale vodou balenou, nejlépe nějaké osvědčené značky.“

Reklama

V zemích, kde nejsou hygienické standardy tak přísné jako u nás, je lepší dát si pauzu od salátů a dalších „čerstvých specialit. I když kuchař připravoval pokrm s láskou a péčí, pokud zeleninu omyl místní vodou, mohl tím nechtěně přidat ingredienci, po které si dovolenou budete pamatovat z úplně jiných důvodů. „V některých zemích bych osobně doporučila balenou vodu používat také k čištění zubů a mytí obličeje, případně rukou,“ dodává lékařka.

A pozor – dokonce i voňavá káva připravená v džezvě může být problém. „Při přípravě v džezvě se voda nemusí dostatečně převařit, takže senzitivní jedinci se mohou potýkat s problémy i po vypití takto připraveného šálku kávy,“ upozorňuje Koželuhová.

Není po ruce lékárna? Jednoduchý recept na rehydratační koktejl

Budete potřebovat:

  • 1 litr převařené vody (nechte vychladnout),

  • 8 čajových lžiček cukru,

  • 1 čajovou lžičku kuchyňské soli,

  • šťávu ze 2 pomerančů nebo grepů (pro doplnění draslíku a chuti).

Vše dobře promíchejte, dokud se cukr i sůl zcela nerozpustí.

Jak dávkovat:

  • Dospělí: 250–500 ml za hodinu.

  • Děti: 125–250 ml za hodinu (v menších dávkách a častěji).

Pokud se problémy vlečou déle než sedm dní, přidá se horečka nebo krev ve stolici, neváhejte a vyhledejte lékaře. Dvojnásob to platí pro ty, kdo se s trávicími potížemi léčí dlouhodobě – v jejich případě je namístě konzultace s lékařem ještě před samotnou cestou.

A co štamprlička na zdraví?

Možná dodržujete návyk se starou dobrou „ranní slivovičkou coby lidovou dezinfekcí. Pomáhá? Poradí si štamprle s mikroorganismy, které obstály v boji se žaludečními kyselinami? „Žádné studie, které by něco takového potvrzovaly, neexistují. Takže v tomto případě platí, že víra tvá tě uzdravuje, ale doporučit plošně takové řešení nelze,“ uzavírá s úsměvem MUDr. Koželuhová.

Zdroje: vyjádření MUDr. Koželuhové a doc. MUDr. Tachecího z České gastroenterologické společnosti, červen 2025.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama