Slavnostní dort Red velvet
Příprava: 1 hodina
Pečení: 1 hodina
Těsto:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 500 g Korunního cukru na pečení
- 480 ml podmáslí
- 225 g másla
- 30 g kakaa
- 4 ks vajec
- 3 lžičky vinného octa
- 2 lžičky jedné sody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 1 lžička gelového potravinářského barviva
Krém:
- 600 g smetany ke šlehání
- 500 g sýru Mascarpone
- 500 g krémového sýru
- 200 g Korunního cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Suroviny na těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Z každé upečeme dvě patra. Dortové formy o průměru cca 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.
- Gramáž pro následující řádky je poloviční než v seznamu výše. V míse vyšleháme máslo do pěny a přidáme cukr na pečení.
- Směs šleháme dále 2-3 minuty, postupně přidáme vejce a vanilkový extrakt.
- Mouku smícháme s kakaem a solí, do podmáslí přidáme gelovou barvu. Obě postupně přidáváme do vyšlehané máslové pěny.
- Ve skleničce smícháme ocet a jedlou sodu. Pozor, směs začne pracovat, rozmícháme a vpracujeme do těsta.
- Tekuté těsto rozlijeme do dvou forem a v předehřáté troubě na 175 °C pečeme asi 25-30 minut.
- Stejný postup opakujeme s druhou polovinou ingrediencí a upečeme další dva korpusy. Necháme je aspoň hodinu odpočívat zabalené v potravinářské folii.
- Mezi tím si vyšleháme mascarpone s krémovým sýrem. Přidáme vanilkový extrakt, moučkový cukr a dokonale zpracujeme. V další míse si vyšleháme šlehačku a opatrně ji přidáváme do hmoty. Vznikne hustý a nadýchaný krém.
- Vychlazené korpusy seřízneme tak, aby vznikla rovná plocha. Zbytky schováme na závěrečné zdobení.
- Skládáme korpusy, které promazáváme krémovou vrstvou. Na závěr potřeme stěny, uhladíme cukrářskou stěrkou a vršek dozdobíme rozdrobenými kousky korpusu. Dobrou chuť!