reklama

Recepty na valentýnské dezerty: Jsou skvělé a jednoduché na přípravu

Makový dort s pomerančem

Co budete potřebovat:

Korpus:

  • balení směsi Makovec Labeta
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 150 ml mléka nebo vody

Krém a zdobení:

  • 250 g zakysané smetany
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z půlky menšího citrónu
  • 1-2 vanilinové cukty
  • 2 ztužovače šlehačky
  • ovoce (sladké pomeranče nebo kompotované mandarinky)
  • červené dortové želé
  • 250 ml studené vody či ovocné šťávy z kompotu
  • 2-3 lžíce cukru

Postup

Korpus

  1. Směs na Makovec Labeta smícháme se 3 vejci, 100 ml oleje a 150 ml mléka nebo vody a šleháme 3-4 minuty. 
  2. Pečeme v dortové formě o průměru 25-30 cm při 180 °C cca 20-25 minut (propečení odzkoušíme párátkem).
  3. Upečený korpus necháme vychladnout.

Krém

  1. Do téměř vyšlehané smetany ke šlehání přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr a ztužovače šlehačky a došleháme dotuha.
  2. Krém naneseme na vychladlý dort a necháme ztuhnout v ledničce minimálně dvě hodiny.

 Dokončení

  1. Krém poklademe ovocem. Skvěle se hodí oloupané měsíčky sladkého pomeranče nebo kompotované mandarinky.
  2. Smícháme dortové želé, 250 ml studené vody (nebo šťávy z kompotovaných mandarinek) a 2-3 lžíce cukru (pokud použijeme sladkou šťávu z kompotu, není třeba doslazovat).
  3. Směs přivedeme k varu, stáhneme z plotny a za občasného mícháme necháme chladnout.
  4. Vlažným želé dort zalijeme a dáme tuhnout do lednice.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama