Dort z čokoládové pěny
Co budete potřebovat:
- 170 g lázeňských oplatek s čokoládovou náplní
- 50 g másla
- 240 g kvalitní hořké čokolády
- 80 ml espressa nebo silné kávy
- 1 lžíce pomerančového likéru nebo brandy
- 2 lžíce kakaového prášku
- 2 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 330 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení:
- 150 ml smetany ke šlehání
- čokoládové hoblinky
- granátové jablko
Postup
- Vezměte menší dortovou formu o průměru 16-20 cm. Rozeberte ji a dno potáhněte fólií na potraviny. Formu znovu složte, zacvakněte přezku a okraje fólie nechte přesahovat.
- Sušenky nasekejte v mixéru na drobky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vyklopte hmotu do připravené formy a pečlivě ji rozetřete na dno v rovnoměrné vrstvě. Dejte do ledničky a nechte alespoň půl hodiny zatuhnout.
- Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Přidejte espresso, likér a kakaový prášek a rozmíchejte dohladka. Dejte na chvilku stranou trochu vychladnout.
- Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům nasypte jeden vanilkový cukr a šlehejte, až zesvětlají.
- Potom k nim začněte přidávat po lžících rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
- Bílky ušlehejte na sníh, a když se zpevní, přidejte k nim druhý vanilkový cukr. Tuhý sníh pak jemně vmíchejte do čokoládové hmoty. Nejlépe v několika dávkách.
- Ušlehejte smetanu. Můžete klidně použít mísu, ve které jste měli bílkový sníh.
- Hotovou šlehačku přidejte do čokoládové pěny a dobře zapracujte, aby nebyly vidět bílé stopy. Nalijte do připravené formy.
- Povrch uhlaďte, překryjte formu potravinovou fólií a nechte v lednici zatuhnout, nejlépe přes noc.
- Po zatuhnutí opatrně ostrým nožem projeďte těsně kolem okrajů a sejměte dortovou formu.
- Ozdobte dort ušlehanou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a zrníčky granátového jablka.
Další recepty najde na www.albert.cz