reklama
 

Svátky pohromy na obzoru: Cukroví vám zhořkne

Týden vánočního válení a přežírání nás jistě nezabije. Pokud je to ale jen odraz vašeho běžného životního stylu, pak už je situace vážnější. Podívejte se, kam to může dospět.

Foto: Profimedia.cz

Týden vánočního válení a přežírání nás jistě nezabije. Pokud je to ale jen odraz vašeho běžného životního stylu, pak už je situace vážnější. Podívejte se, kam to může dospět.

Sedavý způsob života, nedostatek pohybu, přejídání a obezita představují vysoce rizikový faktor pro onemocnění cukrovkou. Tak se dá vypěstovat tzv. "inzulínová rezistence".

Hrozivé počty

Hlavním spouštěcím faktorem cukrovky druhého typu bývá obezita, zvláště u těch lidí, kteří k ní mají genetické předpoklady. I cukrovka druhého typu znamená neschopnost organismu inzulín využít nebo ho vytvářet.

Vzhledem k tomu, že počet lidí s nadváhou se prudce zvyšuje, měl by se každý o hladinu cukru v krvi zajímat a nechat si ji alespoň jednou za rok změřit.  A nevěřte tomu, že by se cukrovka týkala jen starších lidí.

To už dávno neplatí. Lékaři varují před novým nebezpečným trendem: diagnóza diabetu 2. typu již není u dětských pacientů výjimkou. Může za to zejména špatná životospráva, která vede k obezitě. V ČR má přitom problémy s nadváhou či obezitou až 15 % dětí.  

Cukrovka se podle odborníků stává vážným celospolečenským problémem  a společně s obezitou se začíná dotýkat až 30 % lidí v ČR.

Sladké za to nemůže

Může trvat dlouhou dobu, než se ukáže, že máte nějaké potíže. Cukrovka totiž na rozdíl od jiných nemocí nebolí…

Rozšířenou chybou ve stravování je, že se sice v jídelníčku vynechává „sladké", ale zapomíná se přitom na energetický obsah potravin, který bývá často vysoký i např. v „dia" výrobcích.

Pozor je nutné  dát i na vázané sacharidy. Obsahuje je např. škrob v mouce a moučných výrobcích (chléb, pečivo, těstoviny, knedlíky), rýže či brambory. Určité množství sacharidů je i v mléce, mléčných výrocích či sladkém ovoci (např. hroznovém vínu).

Nejnebezpečnější jsou však sacharidy ve volné formě. Ty obsahuje např. cukr, med, džem, čokoláda nebo cukrovinky.

Zdravotní pohroma

Vážné zdravotní potíže se mohou u lidí postižených cukrovkou objevit až později. A nemusí to být infarkt nebo mrtvice, které diabetikům hrozí dvakrát častěji než zdravým lidem.

Všechny tyto zdravotní pohromy má na svědomí špatný krevní oběh, obvykle postižený kornatěním cév

Cukrovka bývá také nejčastější příčinou oslepnutí - poškozuje totiž nevratně oční pozadí. Diabetes také likviduje erekci tisícovek mužů a zhoršuje cukrovkářům citlivost. Má na svědomí třetinu případů chronického selhání ledvin, u kterého pomůže již jen dialýza nebo transplantace ledviny.

Kromě toho je cukrovka příčinou až poloviny amputací nohou.  

Neseďte, to pomáhá

Údajem hovořícím za vše je fakt, že hodnoty má v normě jen necelé procento diabetiků v České republice. Přitom v ČR počet nemocných cukrovkou raketově rok od roku stoupá. Jde o jeden z nejvyšších přírůstků v Evropě ročně.

Od roku 1985 se počet totiž téměř zdvojnásobil. Nejdůležitější pro cukrovkáře je, aby neustále udržovali stabilní hladinu krevního cukru. Glykovaný hemoglobin, tedy tzv. dlouhý cukr, nabízí poměrně objektivní obraz o stavu pacienta.

Důvody zvyšujícího se počtu nemocných jsou zřejmé při pohledu na hlavní rizikové faktory. Mezi ně patří zejména sedavý způsob života, nedostatek fyzické aktivity, zvýšený příjem energie potravou a obezita. O DM 2. typu se proto mluví jako o epidemii 21. století.

Nechte si změřit cukr

Inzulín je ale nezbytným hormonem, který pomáhá využívat v těle glukózu. Bez dávky inzulínu pak nemocný cukrovkou není schopen udržet hladinu cukru v rovnováze. Při cukrovce 2. typu nespočívá porucha v samotné tvorbě inzulínu, ale ve snížené citlivosti tkání na inzulin. Nedochází tak k aktivaci přenašečů nutných ke vstřebání glukózy z krve do buněk, glukóza se v krevním oběhu hromadí, narušuje životně důležité procesy a poškozuje stěny cév.

1

reklama

Komerční tip

reklama