Speciality z krůtího masa podle Zdeňka Pohlreicha
Naučte se připravit krůtí maso pětkrát jinak podle osvědčených receptů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
V dalším pokračování nedělní školy vaření pořadu Teď vaří šéf! II. připravil Zdeněk Pohlreich pět velmi chutných pokrmů z krůtího masa. Vyzkoušejte některý z receptů a pochutnáte si na jedné z šéfkuchařových krůtích specialit.
Krůtí bujon s játrovými knedlíčky
Suroviny:
- kostra z krůty
- krk z krůty
- vykostěná stehna z krůty
- 2 mrkve
- řapíkatý celer
- pórek
- 1 cibule
- cca 1,5 l vody
- nové koření
- celý pepř
- sůl
Na játrové knedlíčky:
- játra
- 1 lžíce strouhanky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- máslo
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do vody dáme kousky krůty a necháme zavařit. Až vystoupí pěna, sebereme ji do misky a potom polévku okořeníme 2 kuličkami nového koření, celým pepřem a solí. Přidáme 2 kousky mrkve, 1 kousek řapíkatého celeru, pórek a 1 rozpůlenou cibuli.
2. Necháme povařit asi 2 hodiny. Mezitím si připravíme játrové knedlíčky: na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Játra rozmixujeme, osolíme a opepříme. Přidáme k nim nastrouhaný česnek, asi lžíci strouhanky a hladké mouky, majoránku a asi půlku rozšlehaného vajíčka. Na závěr přidáme orestovanou cibulku a promícháme.
3. Do osolené vařící vody vložíme vytvarované knedlíčky a jakmile vyplavou nahoru, vyndáme je stranou do misky. Z vývaru vyndáme zeleninu a zbytek přecedíme. Zeleninu nakrájíme a vložíme ji na dno talíře. Přidáme játrové knedlíčky, zalijeme vývarem, posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.
Krůtí parmentiér se zapečenou kaší
Suroviny:
- krůtí křídla
- krůtí srdce a žaludky
- krůtí stehenní řízek
- šunka
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 2 šalotky
- snítka rozmarýnu
- 2 rajčátka
- máslo
- cca 1 dcl krůtího vývaru
- celerové lístky
- petržel
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Na bramborovou kaši:
- brambory
- smetana
- máslo
- jarní cibulka
- kurkuma
- sůl
Postup:
1. Do pekáčku naskládáme kousky krůtího masa a přidáme 2 stroužky česneku, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, 2 šalotky, rajčátka a rozmarýn. Osolíme, opepříme, vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Troubu předehřejeme na 175 stupňů a maso necháme péct 1,5 - 2 hodiny, dokud nebude úplně měkké.
2. Mezitím si uvaříme brambory a pak z nich uděláme kaši: uvařené brambory prolisujeme a potom postupně přidáme máslo, kurkumu, sůl, pár kapek smetany a nakrájenou jarní cibulku.
3. Když je maso měkké, necháme ho zchladnout, obereme ho a nakrájíme na menší kousky. Upečenou zeleninu, maso a šťávu promícháme na rozehřáté pánvi, dokud se jednotlivé suroviny nespojí. Přidáme nakrájenou šunku a podlijeme vývarem. Pak vmícháme nakrájenou petrželku a celerové lístky.
4. Na plech si připravíme 3 zapékací misky, vytřeme je máslem, vložíme do nich masovou směs a navrch nandáme bramborovou kaši. Gril rozpálíme na 220 stupňů a necháme 5 minut zapéct.
Krůtí piccata s citronovou omáčkou
Suroviny:
- krůtí prsa
- 1 dcl vína
- 1 dcl krůtího vývaru
- 4 žampiony
- cuketa
- šalotka
- máslo
- hladká mouka
- citron
- olivový olej
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdříve smícháme hladkou mouku se solí a pepřem. Potom osolíme a opepříme i krůtí prsa a obalíme je v ochucené mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a z obou stran opečeme maso.
2. Ve druhé pánvičce orestujeme na olivovém oleji celé žampióny. Osolíme a opepříme, přidáme k nim kousek másla, nakrájenou šalotku a cuketu bez jadérek.
3. Opečené maso vyndáme stranou a na pánev nalijeme bílé víno a citronovou šťávu. Tekutinu necháme odpařit a potom přilijeme krůtí vývar. Maso vrátíme zpátky na pánev, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Vypneme varnou desku, přisypeme nakrájenou petrželku, citronovou dužinu nakrájenou na měsíčky a promícháme.
4. Na talíř nandáme směs žampiónů a cukety, přidáme krůtí maso a zalijeme citronovou omáčkou.
Krůtí cordon bleu
Suroviny:
- krůtí prsa
- šunka
- ementál
- mouka
- strouhanka
- 1 vejce
- rostlinný olej
- sůl
Na salát:
- římský salát
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
1. Maso naklepeme přes potravinovou fólii, osolíme a do poloviny poklademe nejdříve šunkou, pak ementálem a navrch dáme opět plátek šunky. Potom přehneme, naklepeme okraje, aby držely při sobě, a obalíme v klasickém trojobalu.
2. Na pánvi necháme rozehřát rostlinný olej a propečeme z obou stran. Smažíme ve větší dávce oleje a poměrně svižně, aby sýr nevytekl.
3. Mezitím si připravíme jednoduchý salát: natrháme listy římského salátu, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
4. Salát a Cordon bleu nandáme na talíř a podáváme.
Krůtí stehna na kari s mandlemi
Suroviny:
- vykostěná krůtí stehna
- cca 1 dcl krůtího vývaru
- cca 1 dcl smetany
- spařené a loupané mandle
- jíška
- máslo
- cibule
- 1 stroužek česneku
- kari koření
- čerstvý koriandr
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Aby byl česnek jemnější, vyndáme z něj klíček a zbytek přidáme na pánev. Vykostěná stehna pokrájíme, osolíme, opepříme a orestujeme spolu s cibulí a česnekem. Posypeme kari, promícháme a zalijeme vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 20 minut, dokud maso nebude měkké.
3. Potom omáčku zahustíme hotovou jíškou, maso vyndáme stranou do misky a omáčku necháme ještě 10 minut povařit.
4. Přilijeme smetanu, promícháme a přecedíme. K masu přidáme nakrájené mandle a zalijeme ho přeceděnou omáčkou. Nandáme na talíř a posypeme čerstvým koriandrem.
Jaro je tady a s ním i svátky, které se k tomuto ročnímu období neodmyslitelně váží - Velikonoce. V další díle školy vaření Teď vaří šéf představí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich recepty, které by rozhodně neměly chybět na žádné velikonoční tabuli.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody