Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody
Vyzkoušejte několik zajímavých receptů Zdeňka Pohlreicha na chutnou úpravu různých mořských plodů.
Sehnat dnes v obchodech různé mořské plody už není tolik složité. Zkuste si je chutně připravit v domácích podmínkách podle receptů z nedělního kulinářského pořadu Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf! II.
Krevetová polévka Bisque
Suroviny:
- krevety
- řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 5 cherry rajčátek
- 4 lžíce drcených rajčat
- pórek
- 1/2 cibule
- Brandy
- portské víno
- 1 dcl smetany
- cca 1 dcl vody
- bílá mouka
- máslo
- 3 chilli papričky
- česnek
- estragon
- tymián
- 1 bobkový list
- olivový olej
- arašídový, popř. rostlinný olej
- ořechový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule.
2. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata. Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.
3. Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme. Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.
Zapékané mušle Vongole
Suroviny:
- mušle
- řapíkatý celer
- 1/2 mrkve
- pórek
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 dl bílého vína
- strouhanka
- máslo
- petržel
- oregano
- tymián
- pažitka
- kudrnka
- hrubozrnná mořská sůl
- kuličky barevného pepře
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a na jemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.
2. Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji. Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.
3. Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.
4. Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.
5. Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře. Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.
Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi
Suroviny:
- slávky
- gnocchi
- 4 menší červené řepy
- 1 dcl bílého vína
- smetana
- máslo
- zeleninový vývar
- pažitka
- hrubozrnná sůl
- kuličky barevného pepře
- olivový olej
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou řepu zabalíme zvlášť do alobalu spolu s hrubozrnnou solí, kuličkami pepře a kapkou oleje. Necháme péct aspoň 40 minut.
2. Slávky uvaříme v zeleninovém vývaru spolu s 1 dcl bílého vína. Když jsou hotové, vyndáme je na talíř a omáčku přecedíme do malého kastrůlku.
3. Mušle vyloupeme a necháme je vysušit na papírovém ubrousku. Omáčku zakápneme smetanou a dosolíme. Kastrůlek sundáme z plotny, přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit. Připravíme si sadu tří pánviček. Na jedné rozehřejeme olivový olej a orestujeme upečenou řepu nakrájenou na měsíčky.
4. Ve druhé pánvi promícháme uvařené gnocchi s kouskem másla a ve třetí orestujeme vyloupané slávky s kapkou olivového oleje.
5. Na talíř nandáme gnocchi a řepu, polijeme pár lžícemi omáčky, přidáme slávky a ozdobíme nasekanou pažitkou.
Krevety s česnekem a domácí pastou
Suroviny:
- krevety
- špagety
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- petrželka
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do osolené vody dáme vařit špagety. Krevety zbavíme střívka, pokrájíme je na menší kousky, osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájený česnek, chilli papričku a krevety.
2. Přidáme hotovou pastu i s trochou vody, ve které se vařily. Vmícháme kousek másla, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.
Plněné kalamáry
Suroviny:
- kalamáry
- krevety
- pecorino
- 2 vejce
- strouhanka
- 1 stroužek česneku
- oregano
- petrželka
- olivový olej
- pepř
- sůl
Na rajčatovou omáčku:
- čerstvá nebo nakládaná rajčata
- 1 stroužek česneku
- 2 malé šalotky
- bazalka
- rozmarýn
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Kalamáru chytneme za chapadla, vytáhneme je z těla a uřízneme. Tělo oloupeme a vytlačíme veškerý vnitřek. Zbytek těla propláchneme pod studenou vodou. Chapadla a ploutve nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce spolu s nakrájenými krevetami. Opepříme a osolíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce orestujeme kalamáry s krevetami a přidáme nakrájený stroužek česneku. Asi po 2 minutách vrátíme směs zpátky do misky a připravíme si náplň.
3. Nakrájíme oregáno, petrželku a jarní cibulku. Zasypeme strouhankou, přidáme rozšlehaná vejce a nastrouhané Pecorino. Promícháme, dokud směs nedrží pohromadě. Těla kalamár naplníme směsí asi do dvou třetin a spojíme párátkem.
4. Připravíme rajčatovou omáčku: na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme stroužek česneku a 2 šalotky. Přimícháme čerstvá nebo nakládaná rajčata a nakrájenou bazalku s rozmarýnem. Omáčku opepříme a osolíme a necháme povařit asi 20 minut.
5. Mezitím na olivovém oleji z obou stran pomalu orestujeme plněné kalamáry. Na talíř nandáme rajčatovou omáčku a na ni položíme opečené kalamáry, ze kterých nezapomeneme vyndat párátka.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha