reklama

Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody

Vyzkoušejte několik zajímavých receptů Zdeňka Pohlreicha na chutnou úpravu různých mořských plodů.

Foto: FTV Prima

Sehnat dnes v obchodech různé mořské plody už není tolik složité. Zkuste si je chutně připravit v domácích podmínkách podle receptů z nedělního kulinářského pořadu Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf! II.

Krevetová polévka Bisque

Suroviny:

  • krevety
  • řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 5 cherry rajčátek
  • 4 lžíce drcených rajčat
  • pórek
  • 1/2 cibule
  • Brandy
  • portské víno
  • 1 dcl smetany
  • cca 1 dcl vody
  • bílá mouka
  • máslo
  • 3 chilli papričky
  • česnek
  • estragon
  • tymián
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • arašídový, popř. rostlinný olej
  • ořechový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku olivového, arašídového a ořechového oleje. Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule.

2. Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní Brandy a portským vínem a přilijeme drcená rajčata. Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme bílou moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.

3. Necháme povařit asi 40 minut. Potom přilijeme smetanu a polévku procedíme. Přidáme kousek čerstvého másla a mírně promixujeme. Můžeme podávat.

Zapékané mušle Vongole

Suroviny:

  • mušle
  • řapíkatý celer
  • 1/2 mrkve
  • pórek
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl bílého vína
  • strouhanka
  • máslo
  • petržel
  • oregano
  • tymián
  • pažitka
  • kudrnka
  • hrubozrnná mořská sůl
  • kuličky barevného pepře
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve si připravíme krustu: rozmačkáme jeden stroužek česneku, přidáme sůl a na jemno nasekané bylinky: petržel, oregáno, tymián, pažitku a kudrnku. V hmoždíři ingredience spojíme spolu s máslem a trochou strouhanky.

2. Nakrájíme si pórek, šalotku, mrkev a řapíkatý celer a krátce orestujeme na olivovém oleji. Mušle vyndáme z vody. Ty, které se ve vodě nezavřely, vyhodíme, protože by mohly být zkažené.

3. Zbytek mušlí přidáme k zelenině, zalijeme bílým vínem a rychle přivedeme k varu. Potom je hned vyndáme na talíř a vyhodíme naopak ty mušle, které po uvaření zůstaly zavřené.

4. Každou mušli zakryjeme bylinkovou krustou, kterou jsme si připravili na začátku. Předehřejeme gril a mušle zapečeme v malém pekáčku.

5. Mezitím na talíř nasypeme hrubozrnnou mořskou sůl a ozdobíme ji kuličkami barevného pepře. Po pár minutách mušle vyndáme z grilu a nasázíme je na připravenou sůl s kuličkami pepře.

Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi

Suroviny:

  • slávky
  • gnocchi
  • 4 menší červené řepy
  • 1 dcl bílého vína
  • smetana
  • máslo
  • zeleninový vývar
  • pažitka
  • hrubozrnná sůl
  • kuličky barevného pepře
  • olivový olej

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou řepu zabalíme zvlášť do alobalu spolu s hrubozrnnou solí, kuličkami pepře a kapkou oleje. Necháme péct aspoň 40 minut.

2. Slávky uvaříme v zeleninovém vývaru spolu s 1 dcl bílého vína. Když jsou hotové, vyndáme je na talíř a omáčku přecedíme do malého kastrůlku.

3. Mušle vyloupeme a necháme je vysušit na papírovém ubrousku. Omáčku zakápneme smetanou a dosolíme. Kastrůlek sundáme z plotny, přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit. Připravíme si sadu tří pánviček. Na jedné rozehřejeme olivový olej a orestujeme upečenou řepu nakrájenou na měsíčky.

4. Ve druhé pánvi promícháme uvařené gnocchi s kouskem másla a ve třetí orestujeme vyloupané slávky s kapkou olivového oleje.

5. Na talíř nandáme gnocchi a řepu, polijeme pár lžícemi omáčky, přidáme slávky a ozdobíme nasekanou pažitkou.

Krevety s česnekem a domácí pastou

Suroviny:

  • krevety
  • špagety
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • petrželka
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Do osolené vody dáme vařit špagety. Krevety zbavíme střívka, pokrájíme je na menší kousky, osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájený česnek, chilli papričku a krevety.

2. Přidáme hotovou pastu i s trochou vody, ve které se vařily. Vmícháme kousek másla, aby se všechny suroviny pěkně spojily. Posypeme čerstvou petrželkou a podáváme.

Plněné kalamáry

Suroviny:

  • kalamáry
  • krevety
  • pecorino
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 1 stroužek česneku
  • oregano
  • petrželka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Na rajčatovou omáčku:

  • čerstvá nebo nakládaná rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 2 malé šalotky
  • bazalka
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Kalamáru chytneme za chapadla, vytáhneme je z těla a uřízneme. Tělo oloupeme a vytlačíme veškerý vnitřek. Zbytek těla propláchneme pod studenou vodou. Chapadla a ploutve nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce spolu s nakrájenými krevetami. Opepříme a osolíme.

2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce orestujeme kalamáry s krevetami a přidáme nakrájený stroužek česneku. Asi po 2 minutách vrátíme směs zpátky do misky a připravíme si náplň.

3. Nakrájíme oregáno, petrželku a jarní cibulku. Zasypeme strouhankou, přidáme rozšlehaná vejce a nastrouhané Pecorino. Promícháme, dokud směs nedrží pohromadě. Těla kalamár naplníme směsí asi do dvou třetin a spojíme párátkem.

4. Připravíme rajčatovou omáčku: na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme stroužek česneku a 2 šalotky. Přimícháme čerstvá nebo nakládaná rajčata a nakrájenou bazalku s rozmarýnem. Omáčku opepříme a osolíme a necháme povařit asi 20 minut.

5. Mezitím na olivovém oleji z obou stran pomalu orestujeme plněné kalamáry. Na talíř nandáme rajčatovou omáčku a na ni položíme opečené kalamáry, ze kterých nezapomeneme vyndat párátka.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha

Vysočině chybí odborníci, pomoci mohou evropské projekty | Video: Petr Šoukal
reklama
reklama
reklama