reklama

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Nechte se inspirovat recepty od známého šéfkuchaře a připravte si jeho jedinečné pokrmy z hovězího masa.

Foto: FTV Prima

V dalším pokračování úspěšné kuchařské školy Teď vaří šéf! bude hrát hlavní roli hovězí maso. Zdeněk Pohlreich vám poradí, jak z různých částí hovězího připravit opravdové kulinářské zázraky.

"Hovězí se velmi dobře snáší s vínem. Čím plnější víno zvolíme, o to lepší jídlo bude. Hotové jídlo pak zapíjíme tím samým vínem, které jsme použili při vaření. Pokud budete pít ještě něco lepšího, neprohloupíte," radí všem milovníkům dobré kuchyně Zdeněk Pohlreich.

Vyzkoušejte některých ze zaručených receptů od Zdeňka Pohlreicha. Připravte si například hovězí bourguignon, polévku z veverky, carpaccio ze svíčkové nebo hovězí žebro.

Polévka "veverka"

Suroviny:

  • hovězí maso "veverka"
  • vepřové vnitřnosti
  • kapusta
  • rajče
  • pórek
  • mrkev
  • květák
  • sůl, celý pepř
  • petrželka

Postup:

1. Do studené vody dáme hovězí maso a vepřové vnitřnosti, vodu osolíme, přidáme pár kuliček celého pepře a necháme zavařit. Z povrchu odstraníme pěnu a polévku necháme alespoň hodinku vařit.

2. Po hodině přidáme do polévky kousek kapusty, rajče, pórek, mrkev a pár růžiček květáku. Vaříme ještě tak půl hodiny. Poté všechny velké kusy masa a zeleniny vyndáme a překrájíme na kousky.

3. Polévku přelijeme do servírovací mísy, vrátíme do ní nakrájené maso a zeleninu a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Hovězí bourguignon

Suroviny:

  • 1 kg hovězí kýty
  • cibule
  • mrkev
  • majoránka
  • bobkový list
  • červené víno
  • slanina
  • malé cibulky
  • žampiony
  • koňak
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl, celý pepř
  • rozmarýn
  • tymián
  • petrželka

Postup:

1. Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, pár kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

2. Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme.

3. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran do hněda, moc s ním nemícháme, aby z toho nevznikl guláš.

4. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, spojíme jí s výpečkem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

5. V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat).

6. Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony.

7. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Carpaccio z hovězí svíčkové

Suroviny:

Postup:

1. Svíčkovou nakrájíme na tenoučké plátky. Pokud je potřeba, dejte na chvilinku maso zabalené ve folii do mrazáku, bude se lépe krájet.

2. Plátky svíčkové vyrovnáme na potravinovou folii dál od sebe, přikryjeme druhou folií a jemně rozklepeme hladkou stranou paličky.

3. Na talíř kápneme olivový olej a jeden vedle druhého naskládáme plátky masa. Z vrchu maso také pokapeme olejem, osolíme hrubou solí, opepříme a nastrouháme slušnou dávku parmazánu.

Carpaccio se klasicky servíruje s lístky rukoly.

Hovězí pupek s glazírovanou cibulkou

Suroviny:

  • 800 g hovězí flank steak neboli pupek
  • malé cibulky
  • špetka cukru
  • ocet balsamico
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl, pepř
  • směs bylinek (rukola, bazalka, pažitka, petrželka, rozmarýn...)

Postup:

1. Je důležité nakrájet z pupku steaky tzv. přes vlákno, aby maso nebylo tuhé. Steaky osolíme a opepříme.

2. V pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme do zlatova. Mezitím připravíme glazírované cibulky. Do jiné pánve dáme rozehřát kousek másla, přihodíme celé malé cibulky, osolíme a opepříme a necháme je zhnědnout. Opatrně mícháme, aby se nerozbily. Přidáme špetku cukru, kapku balsamikového octa a asi 1 dl vody a chvilku povaříme.

3. Orestované maso vyndáme a přikryjeme alobalem, aby pomalu došlo. Do pánve z masa nalijeme 1 dl vody a necháme vyvařit (voda na sebe nabere výpek z masa), pak přidáme cibulky a tekutiny spolu promícháme, omáčka tak zintenzivní.

4. Maso servírujeme tak, že steaky přes vlákna nakrájíme na proužky.

5. Rukolu, bazalku, petrželku, pažitku, rozmarýn a další bylinky natrháme na menší kousky, promícháme v míse, zakápneme citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a podáváme k masu a glazírovaným cibulkám.

Hovězí žebro s morkem a vinnou omáčkou

Suroviny:

  • kus hovězího žebra o váze cca 1 kg
  • 2 ks morku
  • 3 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • červené víno
  • bobkový list
  • rostlinný olej
  • máslo
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • tymián

Postup:

1. Kus hovězího nasolíme a napepříme ze všech stran. V pánvi rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran orestujeme, až se zatáhne a vznikne kůrka. Ochutíme snítkou rozmarýnu a tymiánu.

2. Zatímco se maso peče, nakrájíme najemno tři šalotky a pár stroužků česneku.

3. Když je maso opečené, vyjmeme ho z pánve, bylinky odstraníme. Maso dáme do pekáče a dopečeme ho v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut.

4. Morek vyndáme z lednice, nakrájíme na centimetrová kolečka, nasolíme a napepříme. Dáme ho do pánve a orestujeme. Na druhé půlce pánve můžeme začít restovat šalotku a česnek. Morek poté vyndáme na talíř a do pánve nalijeme alespoň 2 dl červeného vína.

5. Počkáme, až se alkohol vypaří a omáčku dochutíme bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem. Svaříme zhruba na polovinu. Pak do omáčky zamícháme kousek másla, odstraníme bylinky, podle chuti dosolíme a dopepříme.

6. Maso vyndáme z trouby, do pekáčku přidáme morek, aby se trochu prohřál a pekáč přikryjeme alobalem, necháme pár minut stát.

7. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s morkem a vinnou omáčkou.

Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 23. listopadu 2014 od 18.00 na Primě.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 vepřových specialit od Zdeňka Pohlreicha

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama