Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Zdeněk Pohlreich u grilu nezahálel ani v dalším pokračování Rozpal to, šéfe! a opět připravil celou řadu skvělých jídel.
Zdeněk Pohlreich u grilu nezahálel ani v dalším pokračování Rozpal to, šéfe! a připravil několik skvělých jídel pro svého známého horolezce, který rozhodně chválou nešetřil. Vyzkoušejte některý z receptů od uznávaného šéfkuchaře.
Kuřecí křídla s tymiánem
Ingredience:
Na marinádu:
- sójová omáčka
- citronová šťáva
- 2 stroužky česneku
- jarní cibulka
- tymián
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdříve si připravíme marinádu: v míse smícháme olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, nakrájený česnek, tymián, sůl a pepř. K marinádě přidáme okrájená křídla (odkrojíme poslední nejslabší část, která by se na ohni rychle pálila) a promícháme. Přikryjeme je alobalem a necháme ideálně přes noc marinovat.
2. Pak vložíme na gril - nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme. Zbytek marinády vlijeme do malého kastrůlku a necháme ohřát na grilu. Do ohřáté marinády nasekáme jarní cibulku a vložíme hotová křidýlka. Na závěr pokapeme citronovou šťávou a podáváme.
Kuskusový salát tabouleh
Ingredience:
- kuskus
- vývar
- rajčata
- salátová okurka
- petrželka
- máta
- cibule
- 3 stroužky česneku
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Kuskus nasypeme do mísy, vmícháme pár kapek oleje a zalijeme teplým vývarem, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát.
2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, rajčata, petrželku a okurku zbavenou jádřinců.
3. Kuskus promícháme, přidáme všechny nakrájené suroviny, osolíme a spojíme dohromady.
4. Na závěr ještě salát dochutíme - postupně přisypeme prolisovaný česnek, nakrájené lístky máty a pokapeme citronovou šťávou.
Smažené krevety s brokolicí
Ingredience:
- krevety
- brokolice
- škrob
- 2 stroužky česneku
- zázvor
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- sójová omáčka
- ústřicová omáčka
- rýžový ocet
- sezamový olej
- vývar
- chilli
Postup:
1. Krevety oloupeme, zbavíme je střívka, osolíme, opepříme a polijeme je škrobem rozpuštěným ve vodě. Zázvor nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme nadrobno.
2. Teď si připravíme omáčku: v misce smícháme sójovou a ústřicovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, vývar a trochu chilli.
3. Ve woku necháme rozehřát olej, orestujeme na něm zázvor s česnekem a po pár sekundách přidáme krevety. Pak je vyndáme stranou, na wok opět přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, potom přidáme růžičky brokolice a osolíme. Mícháme, dokud brokolice nezměkne. Směs zalijeme připravenou omáčkou a ještě trochou škrobu rozpuštěného ve vodě. Do woku vsypeme zpátky krevety, podlijeme vývarem, promícháme a podáváme.
Steak s chřestovým salátem
Ingredience:
- hovězí steak
- zelený chřest
- sůl
- pepř
Na dresing:
- lískové oříšky
- šťáva z granátových jablek
- olivový olej
- mořská sůl
- sůl
- pepř
Postup:
1. Chřest oškrábeme a odřízneme z něj tvrdou část. Opepříme, osolíme a vložíme na gril.
2. Mezitím si připravíme dresing: lískové oříšky spaříme a oloupeme, potom nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme, přilijeme šťávu z granátových jablek a olivový olej a přisypeme mořskou sůl.
3. Opečený chřest sundáme z grilu, překrojíme ho na menší části, promícháme s dresingem a necháme odležet.
4. Teď si připravíme steak: maso dvakrát za sebou osolíme a opepříme z obou stran a vložíme na gril. Středně propečené maso vyndáme do mísy, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odležet.
5. Na závěr ještě posypeme mořskou solí a podáváme spolu s chřestovým salátem.
Schorle spritz
Ingredience:
- Mattoni Schorle
- bezinková šťáva
- sodovka
- limetka
- kostky ledu
- máta
Postup:
Do skleniček dáme kostky ledu, zalijeme kvalitní bezinkovou šťávou, vymačkáme limetku a přidáme lístky máty. Pak dolijeme Mattoni Schorle a sodovkou. Na závěr ozdobíme ještě lístky máty a podáváme.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem