reklama

Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Zdeněk Pohlreich u grilu nezahálel ani v dalším pokračování Rozpal to, šéfe! a opět připravil celou řadu skvělých jídel.

Foto: FTV Prima

Zdeněk Pohlreich u grilu nezahálel ani v dalším pokračování Rozpal to, šéfe! a připravil několik skvělých jídel pro svého známého horolezce, který rozhodně chválou nešetřil. Vyzkoušejte některý z receptů od uznávaného šéfkuchaře.

Kuřecí křídla s tymiánem

Ingredience:

Na marinádu:

  • sójová omáčka
  • citronová šťáva
  • 2 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • tymián
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Nejdříve si připravíme marinádu: v míse smícháme olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, nakrájený česnek, tymián, sůl a pepř. K marinádě přidáme okrájená křídla (odkrojíme poslední nejslabší část, která by se na ohni rychle pálila) a promícháme. Přikryjeme je alobalem a necháme ideálně přes noc marinovat.

2. Pak vložíme na gril - nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme. Zbytek marinády vlijeme do malého kastrůlku a necháme ohřát na grilu. Do ohřáté marinády nasekáme jarní cibulku a vložíme hotová křidýlka. Na závěr pokapeme citronovou šťávou a podáváme.

Kuskusový salát tabouleh

Ingredience:

  • kuskus
  • vývar
  • rajčata
  • salátová okurka
  • petrželka
  • máta
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Kuskus nasypeme do mísy, vmícháme pár kapek oleje a zalijeme teplým vývarem, zakryjeme a necháme asi 5 minut odstát.

2. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, rajčata, petrželku a okurku zbavenou jádřinců.

3. Kuskus promícháme, přidáme všechny nakrájené suroviny, osolíme a spojíme dohromady.

4. Na závěr ještě salát dochutíme - postupně přisypeme prolisovaný česnek, nakrájené lístky máty a pokapeme citronovou šťávou.

Smažené krevety s brokolicí

Ingredience:

  • krevety
  • brokolice
  • škrob
  • 2 stroužky česneku
  • zázvor
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • sójová omáčka
  • ústřicová omáčka
  • rýžový ocet
  • sezamový olej
  • vývar
  • chilli

Postup:

1. Krevety oloupeme, zbavíme je střívka, osolíme, opepříme a polijeme je škrobem rozpuštěným ve vodě. Zázvor nakrájíme na nudličky a česnek nasekáme nadrobno.

2. Teď si připravíme omáčku: v misce smícháme sójovou a ústřicovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, vývar a trochu chilli.

3. Ve woku necháme rozehřát olej, orestujeme na něm zázvor s česnekem a po pár sekundách přidáme krevety. Pak je vyndáme stranou, na wok opět přilijeme trochu oleje, orestujeme na něm cibuli, potom přidáme růžičky brokolice a osolíme. Mícháme, dokud brokolice nezměkne. Směs zalijeme připravenou omáčkou a ještě trochou škrobu rozpuštěného ve vodě. Do woku vsypeme zpátky krevety, podlijeme vývarem, promícháme a podáváme.

Steak s chřestovým salátem

Ingredience:

Na dresing:

  • lískové oříšky
  • šťáva z granátových jablek
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Chřest oškrábeme a odřízneme z něj tvrdou část. Opepříme, osolíme a vložíme na gril.

2. Mezitím si připravíme dresing: lískové oříšky spaříme a oloupeme, potom nakrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme, přilijeme šťávu z granátových jablek a olivový olej a přisypeme mořskou sůl.

3. Opečený chřest sundáme z grilu, překrojíme ho na menší části, promícháme s dresingem a necháme odležet.

4. Teď si připravíme steak: maso dvakrát za sebou osolíme a opepříme z obou stran a vložíme na gril. Středně propečené maso vyndáme do mísy, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odležet.

5. Na závěr ještě posypeme mořskou solí a podáváme spolu s chřestovým salátem.

Schorle spritz

Ingredience:

Postup:

Do skleniček dáme kostky ledu, zalijeme kvalitní bezinkovou šťávou, vymačkáme limetku a přidáme lístky máty. Pak dolijeme Mattoni Schorle a sodovkou. Na závěr ozdobíme ještě lístky máty a podáváme.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie

Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Vysočině chybí odborníci, pomoci mohou evropské projekty | Video: Petr Šoukal
reklama
reklama
reklama