reklama

Pochoutky z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Vyzkoušejte několik dalších receptů Zdeňka Pohlreicha z pořadu Rozpal to, šéfe! na chutné pokrmy přímo z grilu.

Foto: FTV Prima

Vyzkoušejte několik dalších receptů Zdeňka Pohlreicha z pořadu Rozpal to, šéfe! na chutné pokrmy z grilu. Jsou nenáročné na přípravu a přitom uspokojí i náročné strávníky.

Zeleninový špíz s fetou

  • toastový chleba
  • sýr feta
  • cherry rajčátka
  • sušená rajčata
  • černé olivy

Na marinádu:

  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • pesto
  • sůl
  • pepř

1. Nejdříve si připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.

2. Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.

3. Pak na špejli střídavě napícháme sýr feta, chleba, rajče a sušené rajče. Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.

4. Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapéct zhruba na 4 minuty.

Sendvič s hovězím masem a modrým sýrem

  • hovězí maso
  • rucola
  • baby špenát
  • cherry rajčátka
  • sůl
  • pepř

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Na dresing:

  • hořčice
  • balsamicový ocet
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • pepř

1. V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1 - 1, 5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.

3. Mezitím si připravíme francouzský dresing: v misce smícháme hořčici, balsamicový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.

4. Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril. Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočinout a pak nakrájíme na plátky.

5. V salátové míse smícháme rucolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresingem.

6. Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril.

7. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.

Krůtí placičky, brambory se smetanou, žampiony a okurková salsa

Na brambory:

  • brambory
  • zakysaná smetana
  • smetana
  • 1 stroužek česneku
  • tymián
  • rozmarýn
  • petrželka
  • pažitka
  • olivový olej
  • sůl

Na okurkovou salsu:

  • salátová okurka
  • olivový olej
  • chilli paprička
  • kopr
  • sůl
  • pepř

1. Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.

2. V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou. Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.

3. Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.

4. Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.

5. V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě. Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.

Lívance s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou

  • ostružiny
  • maliny
  • jahody
  • borůvky
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr
  • máslo
  • olej

Na těsto:

  • 250 g mouky
  • 300 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 20 g cukru
  • citronová kůra
  • špetka soli

1. Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu vykynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ni rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.

2. Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha

Recepty od Pohlreicha: Tatarák, kebab a houbový burger

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama