reklama

Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha

Vyzkoušejte několik receptů Zdeňka Pohlreicha na další grilované lahůdky - krkovičku s restovanou cibulí, pečené vepřové ramínko a grilovanou zeleninu.

Foto: FTV Prima

Vyzkoušejte několik receptů z pořadu Rozpal to, šéfe! - krkovičku s restovanou cibulí, pečené vepřové ramínko, grilovanou zeleninu s dresingem z pečeného česneku a bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem provolone. Podle receptů Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.

Bageta s grilovanou zeleninou a sýrem provolone

Ingredience:

  • bageta
  • lilek
  • cuketa
  • sýr provolone
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • olivový olej

Na pesto:

  • česnek
  • piniové oříšky
  • sušená rajčata
  • bazalka
  • petrželka
  • olivový olej
  • citronová kůra
  • sůl

Postup:

1. Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami.

2. Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.

3. Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak jí potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.

Krkovička s restovanou cibulí

Ingredience:

Postup:

1. Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli - ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.

2. Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.

3. Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.

Grilovaná zelenina s dresingem z pečeného česneku

Ingredience:

  • chřest
  • čekanka
  • cuketa
  • paprika
  • rajčata
  • houby
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • petrželka
  • bazalka
  • rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Na čerstvou zeleninu:

  • papriky
  • rajčata
  • jarní cibulka
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička

Na dresing:

  • česnek
  • 2 žloutky
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.

2. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.

3. Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

4. Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse. Teď si připravíme dresing: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přilíváme olivový olej a vyšleháme dresing.

5. Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou - nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.

Pečené vepřové ramínko

Ingredience:

  • vepřové ramínko
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 chilli papričky
  • ocet z červeného vína
  • balsamico
  • drůbeží vývar
  • rozmarýn
  • šalvěj

Na marinádu:

  • 5 stroužků česneku
  • tymián
  • oregano
  • olivový olej
  • čerstvý pepř
  • sůl

Postup:

1. Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.

2. Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct - nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády. Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme ho octem z červeného vína, balsamicem a drůbežím vývarem.

3. Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct. Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem

5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie

Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Potřebujeme poznat sami sebe. Při meditaci se vynořují bolesti a zranění, říká Bob | Video: Daniela Drtinová
reklama
reklama
reklama